Grejp i neki lekovi su loša kombinacija. Ukoliko ovo niste znali sada je prava prilika da zapamtite. Grejp u kombinaciji sa nekim lekovima može da izazove ozbiljne štete organizmu, pokazuju istraživanja.

Prema dosadašnjim saznanjima grejpfrut utiče na efikasnost skoro 50 lekova za lečenje različitih bolesti. Veoma je važno biti umeren a pacijenti često zbog toga što misle da jačaju imunitet jedu u velikim količinama grejpfrut.

Ističe se da jedna čaša soka od grejpfruta može potisnuti funkciju enzima u telu čak 24 časa. Zapravo sok sadrži materije koje narušavaju rad enzima koji kontroliše koncentraciju lekova i toksina u telu. Što znači da se aktivne supstance lekova mogu nakupiti u telu u količinama opasnim po zdravlje. Takođe može biti smanjena efikasnost lekova.

Među neželjenim efektima su poremećaj srčanog ritma, iznenadni prekid rada srca, ugrušci krvi, oštećenje bubrega i čak oštećenje koštane srži kao i uništavanje mišićnih vlakana.

Među lekovima koje nije pametno mešati sa uzimanjem grejpfruta su statini, analgetici, lekovi za povišen krvni pritisak, antihistaminici, lekovi za lečenju karcinoma, tablete za kontrolu rađanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime