Gojaznost i visok krvni pritisak mogu da odvedu do smanjenih mentalnih sposobnosti posle 50te godine.
 
Najnovije istraživanje koje je trajalo deset godina pokazuje da debljina i drugi faktori rizika za srčana oboljenja i dijabetes mogu da ubrzaju gubitak pamćenja i drugih sposobnosti. U toku jedne decenije gojazni pacijenti ostare 3.8 puta više od onih sa normalnom težinom.
 
Najdeblji pacijent je imao 22.5 puta gore rezultate u testovima u poređenju sa onima normalne težine i manje faktora rizika.
 
Stručnjaci upozoravaju a gojaznost u srednjim godinama može da bude faktor rizika za demenciju u kasnijem životnom dobu, kao i za dijabetes.
 
Francuski eksperti su takođe ispitivali mentalne sposobnosti, indeks telesne mase iopšte zdravstveno stanje kod 6, 401 osobe starosti u proseku 50 godina.
 
Oni su beležili da takozvane “metaboličke abnormalnosti” kao što su visok krvni pritisak, nizak nivo dobrog holesterola, visok nivo šećera u krvi i dijabetes.
 
Pacijenti su potom testirani, a oni koji su imali najmanje dva faktora rizika su najbrže starili.
 
Naučnici ne znaju tačnu vezu između gojaznosti i rizika od demencije ali znajud a širenje arterija i krvni pritisak igraju veliku ulogu.
 
Najbolji način da smanjite rizik od demencije i gojaznosti je da se hranite uravnoteženo, održavate kilažu, vežbate redovno i proveravate krvni pritisak i holesterol.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime