Američki koncern Monsanto rešio je da povuče nerešene zahteve za uzgojem genetski modifikovanih poljoprivrednih kultura u EU.  Monsanto je uvideo da farmeri u Evropskoj uniji gaje odbojnost prema genetski modifikovanim poljoprivrednim kulturama i zato povlači svoje zahteve da se one uzgajaju u toj zajednici 28 zemalja, piše Dojče Vele.

 
Iz uviđavnosti Monsanto odustaje od svojih zahteva bez borbe – poznavaoci tržišne strategije ovog koncerna na to mogu samo da trljaju oči u neverici. I to sa dobrim razlogom: čitava ta priča, koju prenose vodeći mediji, odvija se paralelno sa drugom pričom, kojoj ti mediji nekako nisu posvetili pažnju prošle nedelje, a tiče se baš Monsantovog genetski modifikovanog kukuruza Smart staks, navodi dalje DW.
 
O uvozu Smart staksa u EU odluku će doneti Žoze Manuel Barozo i njegove kolege. 
 
Smart staks je kukuruz koji proizvodi šest različitih otrova za ubijanje štetočina, a sam je otporan na dva pesticida, tako da garantuje dobru zaradu.
 
Zeleni poslanici Evropskog parlamenta smatraju da je Smart staks opasan jer sadrži bakteriju Bacillus thuringiensis koja je štetna za životnu sredinu, a i da posledice delovanja te bakterije na čoveka nisu dovoljni ispitane. 
 
Zato su se posebnim pismom obratili Komisiji EU u kome traže da se zabrani uvoz Smart staksa. 
 
Komisija će o svemu odlučivati „narednih nedelja“, u vreme godišnjih odmora. Da bi pokazala da joj je stalo do zdravlja svojih građana, ona je ipak pokrenula studiju o delovanju Monsantovog kukuruza na zdravlje ljudi, a to delovanje će se proučavati dve godine a sve to će početi najranije – 2014. godine.