Stručnjaci savetuju gde ne bi trebalo jesti i zašto to nije dobro za naš organizam. Stručnjaci to znaju a na nama je da ih poslušamo.

U žurbi nikako

Istraživači sa University of Rhode Island imali su dve grupe ispitanika. Jednima su dali tanjire makarona i rekli da pojedu što brže. Oni koji su tako radili pojeli su 646 kalorija za devet minuta. Druga grupa je jela polako i za 29 minuta pojeli su 579 kalorija. Dakle, oni koji su jeli sporo uneli su 67 kalorija manje. Naučnici upozoravaju da brzo jedenje izaziva loše varenje i gorušicu.

 

> Otkrijte koja je najbolja i najgora hrana kada ste prehlađeni!

U kuhinji se ne jede

U kuhinji se klopica priprema, jel tako, ali ona je i izvor brojnih iskušenja. Dok mešate varjačom na šporetu ili vadite iz frižidera hranu, grickate li grickate, često i neprimetno. A kalorije se samo gomilaju. Bolje je da sačekate da ručak bude gotov, namestite u dnevnoj sobi stočić i jedete natenane sa svojima. Još jedna zamka se krije u kuhinjici. Majke često raspremajući tanjire i šerpe pa pojedu ostatke izgovarajući se onom čuvenom rečenicom, “da se ne baci”. A kalorije se gomilaju. Ako vam je žao da bacite, spakujte i to malo u frižider, poješće se.

U mraku

Studija University of California u Irvineu, otkrila je da se prejedanje češće odvija u slabo osvetljenom okruženju. Polumrak i mrak izgleda da uzrokuju da nemate grižu saveti prilikom jela. Valjda, što se ne vidi, nije se ni desilo.

Brzo gutate a premalo žvaćete

Brojne studije su pokazale da su velike koristi od žvakanja hrane: pomaže varenju hrane, sprečavanju pojave gasova, nadutosti i gorušice. Sporije konzumiranje hrane i dobro žvakanje takođe povećavaju uživanje u ukusu hrane. Kada je hrana dobro prožvakana, povećava se površina koja je izložena slini tj. probavnim enzimima. Koliko puta treba žvakati? Barem 25 puta žvaćite jedan zalogaj, sve dok hrana ne postane kao kaša. 

Nezdrava klopa na poslu

Na poslu se obično jedu krofnice, buhtlice, burekčić, pogačice a sve je to fuj, masno, testasto, presoljeno. Na poslu se, izgleda, samo gojite. Zamislite, šaka kikirikija nosi čak 117 kalorija, da ih potrošite trebalo bi da trčite 13 minuta. Zato napravite salaticu kod kuće, voćance, musli, dobar sendvič sa nemasnom šniclicom. Ješćete ukusno a nećete se debljati.

Naručujete hranu iz restorana

Osim što je skuplja hrana iz restorana može povećati stomačić, holesterol, pritisak. Žene koje jedu između šest i 13 puta nedeljno u restoranu ili naručuju da im se hrana iz kafane donese kući, u proseku unesu 290 dodatnih kalorija svaki dan, plus veće količine masnoća, soli, kaže se u istraživanju fakulteta u Memphisu.

Jedete dok gledate TV

To nemojte nikako da radite. Grickanje pred televizijskim ekranima uvek nabacuje dodatne kilograme, jer se najčešće prejedete a toga često niste ni svesni.  Gledanje televizije utvrđeni je faktor rizika za debljinu, naročito kod dece i mladih. Jedenje dok gledate TV donosi dvostruku opasnost, dovodi do prejedanja i drži vas u sedećem položaju te tako onemogućava aktivnije provođenje vremena.
 

Saznajte još o zdravoj hrani!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime