Amerikanci ga zovu "soft drink". Mi bismo ga mogli prevesti sa "osvežavajuće piće" – ne sadrži alkohol, uglavnom je gazirano i pije se hladno, to su one razne kole, ledeni čajevi, oranžade, crne, narandžaste, bezbojne tečnosti, da ne pominjemo imena, što bi rekli političari. Konzumira se uz grickalice, u društvu, u kafiću, dok gledamo TV – prilično često, a to je jedno od najgorih pića koje možete uneti u svoj organizam, bar kada je o vašem zdravlju reč.

Osvežavajuća pića sadrže vrlo malo ili nimalo vitamina i drugih neophodnih hranljivih supstanci, no, to nije najveći problem. Problem je u onome što ona sadrže: kafein, ugljen-dioksid, proste šećere (ili, još gore, zaslađivače) i aditive kao što su veštačka boja, ukus i konzervansi. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je konzumacija ovih pića u velikim količinama, posebno kod dece, odgovorna za mnoge zdravstvene probleme, kao što su propadanje zuba, prekomerna gojaznost, dijabetes tip-2 i srčana oboljenja.

Kako smo već napomenuli, najveći broj ovih napitaka sadrži ogromne količine prostih šećera – više nego što je dnevno preporučeno prilikom prosečnog unosa od 2000 kalorija. Ali, zašto šećer nije zdrav? Pogledajmo šta se dešava kada šećer uđe u vaš organizam. Kada pijete kolu natrpanu šećerom, na scenu stupa pankreas da proizvede i ispusti insulin, hormon koji prebacuje šećer iz vašeg krvnog sistema u sve ćelije i tkiva da bi se tamo upotrebio. Rezultat prekomernog unosa šećera je povećan nivo insulina, a nivo insulina u krvi iznad normalnog može dovesti do opadanja vašeg imunog sistema, čime se smanjuje sposobnost vašeg organizma da se izbori sa oboljenjima.

Šećer koji ne bude upotrebljen u vašim ćelijama se smešta u rezervu – masti – što dovodi do porasta telesne težine, povećavajući rizik od oboljenja srca i raka. Istraživanjem je utvrđeno da kada osoba uzima rafinisani šećer, broj njenih belih krvnih zrnaca značajno opada tokom nekoliko sati nakon konzumiranja. Drugim istraživanjem (na pacovima, doduše) je ustanovljeno da pacovi koji redovno uzimaju velike količine šećera imaju znatno povećan nivo obolevanja od raka grudi, u odnosu na pacove sa normalnom ishranom.

Moglo bi se na osnovu ovoga zaključiti da su razne dijet-kole mnogo bolji izbor. Međutim, pokazano je da ukoliko pijete ovakva osvežavajuća pića (dijet ili obična) postoji 30% veća šansa da se ugojite, naročito u regionu oko stomaka. Napici sa veštačkim zaslađivačima, kakvi su aspartam ili saharin, takođe ugrožavaju vaše zdravlje – za saharin je utvrđeno da je kancerogen, a istraživanja kod pacova su pokazala da saharin proizvodi rak bešike. Aspartam, sa druge strane, je hemikalija koja stimuliše mozak da misli da je hrana slatka. On se u želucu razlaže na aspartamsku kiselinu, fenilalanin i metanol, a stimulacija mozga samo dovodi do dalje žudnje za slatkišima, te je istraživanjem Teksaškog univerziteta dokazana povezanost aspartama sa gojaznošću.

Ugljen-dioksid

Napici "sa mehurićima" uglavnom sadrže fosfornu kiselinu, koja može ozbiljno da naruši i umanji nivo kalcijuma, koji je ključna komponenta kostiju. Sa malim nivoom kalcijuma u toku dužeg vremenskog perioda smanjuje se masa i gustina kostiju, što u prevodu znači da korišćenje gaziranih pića (u šta spada i tzv. "kisela voda") povećava rizik od osteoporoze.

Dodate li kofein, uglavnom prisutan u osvežavajućim napicima, dobijate još više problema. Osim što i on smanjuje nivo kalcijuma u telu, on stimuliše centralni nervni sistem i doprinosi stresu, nervozi i nesanici.

Preskočite, dakle, ovakvu "laku zabavu" i pijte sledeće stvari:

Običnu, svežu vodu.

Voda je ključni napitak za dobro zdravlje. Svaka ćelija vašeg tela koristi vodu da bi funkcionisala. Ukoliko je kvalitet "česmovače" nizak, razmislite o ulaganju u kvalitetan filter. Možete poboljšati ukus vode dodajući joj malo listova bosiljka ili nane, i uz kap meda.

– Voćne sokove bez šećera.

Ukoliko volite sokove, probajte da izbegavate one sa dodatim šećerom. Sokove sa 100% voća možete razblažiti, tako da dobijete nežan, lagan ukus, i uz to da se okoristite antioksidansima iz voća. Nakon nekoliko nedelja neće vam više biti potreban onaj sladak ukus soka sa dodatim šećerom.

Čaj.

Čaj blago podiže vašu energiju i ima brojne pozitivne uticaje na vaše zdravlje. Crni, zeleni ili biljni, nebitno je – svi oni sadrže antioksidans polifenol. Zapravo, čaj je na istom, ili čak i višem nivou od velikog broja voća i povrća kada je reč o antioksiditvnom potencijalu. U čaj možete dodati malo cimeta ili meda, koji vašem zdravlju donosi koristi kakve rafinisani šećer ne može.

 

8 KOMENTARI

  1. Zdravija su gazirana pica nego ova voda u Srbiji raspaloj, nista vam ovo nije tacno ja koliko sam popio koka kole do sada bi trebao da imam 200kg i da se raspadam sav, a zdrav sam ko celik!

  2. Moram da odgovorim na ovaj glupi komentar da voda u srbiji nije zdrava, jer to potpuno nije tačno, jer to može da kaže samo neznalica koliko je srbija bogata podzemnim vodama i koja se upotrebaljava. Sam Beograd ima izvore u izvore podzemnih voda, i česmovača u Beogradu iz potiče iz Dunava.
    Na ovaj drugi komentar da čajevi sadrže dosta kofeina, naravno da sadrže pogotovu zeleni čaj, ali treba znati da je zeleni čaj organizmu doprinosi više nego što mu oduzima. Opet bolje je pojesti malo badema (punog kalcijuma) i popiti zeleni čaj (koji vas štiti od raka ako ga redovno pijete) i sprečiti negatine uticaje kofeine a istovremeno iskoristi moć prirodnih stvari nego popiti flašicu gaziranog pića.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime