Dosadašnji ablativni laseri koji su se koristili za podmlađivanje i lečenje ožiljaka imali su za posledicu dug period oporavka posle tretmana i nosili su velike rizike od oštećenja kože. Primena frakcionisanih CO2 lasera omogućava minimalno oštećenje tkiva jer frakcionisano ostavlja područja netretirane kože izmedju mikroksopskih termalnih oštećenja. Frakcionisani laseri su mnogo sigurniji, efikasniji i pouzdaniji za pacijenta.

Kako frakcionisani CO2 laser deluje na kožu?

Cortex frakcionisani CO2 laser emituje svetlost talasne dužine 10600nm koja snažno apsorbuje vodu iz nižih slojeva kože. Svaki puls lasera omogućava isparavanje mikrosopskih delova kože u njenim srednjim slojevima, ostavljajući izmedju delove netretirane kože. Mikroskopska termalna oštećenja u srednjim delovima kože jako stimulišu sintezu kolagena kao i njegovo remodeliranje. Ovaj princip frakcionisane distribucije energije omogućava brže zarastanje kože tako da minimalno smanjuje vreme oporavka nakon tretmana.

Šta je sve moguće postići frakcionisanim CO2 laserom?

Kombinacijom 2 modaliteta u ovom laseru, Frakcionisanog CO2 i Erbijum Yag lasera, moguće je postići efekte potpuno individualno prilagođene svakom pacijentu.

Moguće su različite kombinacije:

–    Dubinsko zatezanje i obnavljanje kože frakcionisanim C02 laserom, nakon čega se primenjuje Erbijum laser za površno uklanjanje zona toplotne nekroze, brže zarastanje, smanjenje trajanja krasti, otoka i svraba nakon frakcionisanog CO2 tretmana.

–    Za lečenje poremećaja u pigmentaciji i lentigo fleka primenjuje se frakcionisani CO2 tretman, a zatim Erbijum Yag tretman za njihovo površno uklanjanje.

–   Pacijenti sa srednje dubokim borama, u 50 tim godinama, sa znacima foto-oštećenja kože i dishromijama, primenom oba modaliteta lasera mogu postići efekte hirurškog liftinga lica.

–   Kod lečenja ožiljaka od akni sa samo 3 tretmana postižu se zadovoljavajući efekti. Efikasno je lečenje i svih drugih ožiljaka i keloida.

spec. dr Sladjana Cvejić, dermatolog

Još o tretmanima frakcionisanim CO2 laserom pročitajte na stranicama dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime