Melazma je stanje kože koje se manifestuje tamnim hiperpigmentovanim flekama, najčešće na licu. Obično se može videti na obrazima, čelu, nausnicama, grebenu nosa. Melazma je češća pojava kod žena dok se svega 10% slučajeva javlja kod muškaraca.

Šta je uzrok pojave melazme?

Tačan uzrok melazme nije poznat. Promene hormonalnog statusa mogu biti okidač oboljenja, kao i genetske predispozicije. Melazma je često udružena s trudnoćom ili uzimanjem kontraceptivnih pilula. Supstituciona hormonska terapija u klimakterijumu ne dovodi do pojave pigmentacija. Ultraviolentno zračenje kao i jako svetlo reflektora mogu provocirati sintetizovanje pigmenta. Svaka iritacija kože može izazvati povećanje pigmentacije kod osoba sa tamnijom puti. Melazma, bez obzira na sve, nije znak ni jednog poremecaja organizma, niti disfunkcije nekog od organa.

Dijagnoza se postavlja jednostavnim pregledom kože. Veoma retko je potrebna biopsija da bi se dokazalo oboljenje.

Kreme sa zaštitnim UV faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30. Sve supstance koje iritiraju kožu samo mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem. Na tržištu postoji čitav spektar krema sa efektom izbeljivanja, a najčešće se koriste: hidrokvinon, azelaična kiselina, retinoidi i rucinol. Navedene supstance smanjuju aktivnost ćelija koje proizvode pigment. Terapija mora trajati najmanje tri meseca i može biti efikasna samo kod vrlo blagih oblika melazmi. Hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija i laserska abrazija koriste se u tretiranju ozbiljnijih oblika melazme. Hemijski pilinzi su uspešna metoda, jer ne mogu napraviti reaktivnu pigmentaciju. Podjednako su uspešni i tretmani laserom, ali postoji opasnost od iritacije i pogoršanja pigmentacije.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o flekama na licu na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime