Flaster vakcina uskoro stiže. Stručnjaci kažu da bi ovo moglo da se desi u bliskoj budućnosti. Umesto šprica vakcina bi bila na flasteru. To bi bilo sjajno pogotovo za one koji se boje igala.Stručnjaci za vakcinu već godinama govore o potrebi da vakcina postane dostupnija širom sveta. Flasteri vakcine bi to omogućili piše PBS.org.

Do sada su neke od ovakvih vakcina već prošle ispitivanja i na ljudima a moguće je da bi dve mogle da pomognu u borbi protiv novog korona virusa covid 19.

Kada govore o flasterima vakcinama stručnjaci naglašavaju važnu ulogu naše kože u zaštiti organizma od virusa i bakterija.

Flaster ima malu koncentraciju virusa u poređenju sa tradicionalnom što ga čini podesnim jer će izazivati manje neželjenih reakcija kod primalaca.

Navodi se i to da za razliku od tradicionalnih vakcina koje se čuvaju hladne ili zamrznute, flasteri su stabilni na sobnoj temperaturi. Dakle, lakše ih je i jeftinije transportovati širom sveta.

Do sada su neke kompanije razvile vakcine flastere protiv gripa.

Tako je rađeno istraživanje na grupi od 100 učesnika. Jedna grupa je flaster nanela sama sebi, drugoj je flaster dao lekar a treća je dobila placebo flaster, dok je četvrta primila tradicionalnu injekcija vakcinu protiv gripa.

Oni koji su primenili flaster imali su snažne imune reakcije i nisu imali ozbiljnije nus pojave.

Vakcine flasteri bile bi primenljive i kod vakcina recimo protiv boginja u manje razvijenim delovima sveta.

Istraživači navode da je teško prikupiti finansijska sredstva za dalje anallize flastera vakcina jer je proces klliničkog testiranja skup.

Takođe, farmaceutske kompanije su više zainteresovane za isporuke tradicionalnih tehnologija i lekova, jer kako su istakle ove vakcine “nisu veliki proizvođači novca.”

Tehnologija flastera sa vakcinom mogla bi napraviti revoluciju u vakcinama i pomoći milionima ljudi, pogotovo u nerazvijenim zemljama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime