Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija
Zdravi život

Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija

Prva linija odbrane od alergija – Vaša koža

Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija

Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija, koje organizuju Eucerin i ZU apoteke Lilly drogerie, otvorena su od 15.aprila u deset apoteka u Beogradu, Mladenovcu, Pančevu i Novom Sadu. Već u prvim danima rada mnogi zainteresovani obratili su se apotekarima Farmaceutskih savetovališta posebno edukovanim da im pruže savet kako da ojačaju zaštitnu ulogu svoje kože u cilju  smanjenja simptoma alergija i opterećenja organizma alergenima.

„Kao dermokozmetički brend koji puno pažnje posvećuje upravo nezi  osetljive kože i jačanju njene zaštitne funkcije, Eucerin je u saradnji sa ZU Apoteke Lilly drogerie pokrenuo Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija da bi ljudima koji pate od ove bolesti ili osećaju simptome koji na nju ukazuju, učinio dostupnim najnovija saznanja u ovoj oblasti”, rekla je tim povodom Tatjana Krunić predstavnik Eucerin Srbija. “Do skora se smatralo da uzročnici inhalacionih alergija mogu prodreti u organizam samo preko disajnih puteva. Ali, novija  istraživanja potvrđuju da aeroalergeni u značajnoj meri prodiru u organizam preko kože koja je osetljiva, to jest koju karakteriše poremećena zaštitina funkcija. Preparati iz naše Eucerin® pH5 linije, koja je rezultat dugogodišnjeg rada stručnjaka iz Eucerin istraživačkog centra,  preporučeni su za osobe koje pate od alergija izazvanih inhalacionim alergenima, kao i za one sa osetljivom kožom. Ovi preparati sadrže 5% dekspantenola, koji je dokazan i priznat kao aktivni sastojak koji jača prirodnu barijernu funkciju kože, obnavlja kožu i pruža joj efikasnu zaštitu“, dodaje predstavnica Eucerin Srbija.
„S obzirom da neposredno radimo sa osobama koje pate od alergija, a koje kod nas nabavljaju antihistaminike, dijetetske  suplemente i preparate za negu osetljive kože, imamo direktan uvid u to da im je veoma često potreban stručan savet i preporuka kako da smanje opterećenje alergenima i simptome koje oni izazivaju. Veoma mi je drago što smo, u želji da im pomognemo, našli stručne saradnike i pravog partnera Eucerin Srbija, s kojima smo radili kako na edukaciji naših farmaceuta u ovoj oblasti tako i na razvoju brošura iz kojih će posetioci Farmaceutskog savetovališta saznati više o merama koje mogu da preduzmu da olakšaju svoju svakodnevicu koja je  često ugrožena zbog simpotoma alergija. Verujemo da će Farmaceutska savetovališa mnogima od njih pomoći da preduprede i umanje tegobe koje im prouzrokuje ova bolest od koje pati sve veći broj građana”, kaže Tatjana Šipetić, ZU Apoteka Lilly drogerija.

Broj osoba pogođenih alergijama je u stalnom porastu, a oko 20% populacije pati od alergija tipa I. Istovremeno, 90% svih registrovanih alergija su alergije tipa I, koje izazivaju inhalacioni alergeni, među kojima najčešće polen, grinje i životinjska dlaka. Ove okidače je,inače, i najteže izbeći, jer su svuda oko nas.

“Podaci za našu zemlju još ne postoje, ali su istraživanja u zapadnoevropskim zemljama pokazala jasnu vezu između osetljivosti, to jest oslabljene zaštitne uloge, kože i takozvanih inhalacionih alergija. U Nemačkoj na nešto više od 70 miliona stanovnika, oko 21 milion ima neku od alergijskih bolesti i u sklopu tih alergijskih bolesti njih oko 15 milona doživljava svoju kožu kao osetljivu. U Španiji na 35 miliona stanovnika, njih 7,3 miliona pati od neke od atopijskih bolesti, a među njima 5,6 miliona doživljava svoju kožu kao osetljivu. Ta istraživanja potvrdila su važnost adekvatne nege osetljive kože za smanjenje opterećenja alergenima”, izjavila je dr Doc. Dr Ljuba Vujanović, sa Klinike za kožno-venerične bolesti, Kliničkog Centra  Vojvodine, stručni saradnik Farmaceutskih savetovališta za borbu protiv alergija i dodala: “Mere koje je u tom smislu neophodno preduzimati su redovna upotreba sredstva za hidrataciju kože, takozvanih emolijensa, radi oporavka kožne barijere. Kontinuirano nanošenje emolijenasa treba sprovoditi čak i kada nema promena na koži. Preporuka je da se nedeljno na kožu u tom cilju nanosi  150 do 500 g sredstava za hidrataciju.“

Tokom rada Farmaceutskih savetovališta (do 31.08.2016.). svi zainteresovani imaju imogućnost i da, nakon prikupljenih 5 markica, koje dobijaju pri nabavci antihistaminika ili dijetetskih  suplementa,  na poklon dobiju preparat iz Eucerin® pH5 linije, preporučen za osobe koje pate od alergija izazvanih inhalacionim alergenima, kao i za one sa osetljivom kožom.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Zdravi život

Više uZdravi život

Duže spavanje je opasno  %Post Title

Duže spavanje je opasno

Postoji povećan rizik od prerane smrti

Domino Magazin 13.08.2018
Zavisnost od kupovine jeste mentalna bolest  %Post Title

Zavisnost od kupovine jeste mentalna bolest

Psiholozi smatraju da je treba lečiti

Domino Magazin 09.08.2018
Mutantski grip će ubiti milijardu ljudi  %Post Title

Mutantski grip će ubiti milijardu ljudi

Globalna pandemija nam preti

Domino Magazin 08.08.2018
Ovakvo vežbanje smanjuje rizik od smrti  %Post Title

Ovakvo vežbanje smanjuje rizik od smrti

Nikada ne biste pogodili šta je

Domino Magazin 08.08.2018
Ginekolozi savetuju da se ne delipirate dole  %Post Title

Ginekolozi savetuju da se ne delipirate dole

BAŠ NIKAD!

Domino Magazin 08.08.2018
Ovo su znakovi da će vas pogoditi toplotni udar  %Post Title

Ovo su znakovi da će vas pogoditi toplotni udar

Pazite se, stižu vrućine

Domino Magazin 07.08.2018
15 namirnica koje možete da jedete STALNO  %Post Title

15 namirnica koje možete da jedete STALNO

I to u neograničenim količinama

Domino Magazin 07.08.2018
Pivo je ipak ok sa zdravstvene strane  %Post Title

Pivo je ipak ok sa zdravstvene strane

Smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga

Domino Magazin 06.08.2018
Samo sat vremena trčanja produžuje  %Post Title

Samo sat vremena trčanja produžuje

Za tačno sedam sati

Domino Magazin 03.08.2018
Koliko puta mogu da se koriste brijači za jednokratnu upotrebu  %Post Title

Koliko puta mogu da se koriste brijači za jednokratnu upotrebu

Više od jednom, ali ne mnogo više

Domino Magazin 02.08.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.