Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija
Zdravi život

Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija

Prva linija odbrane od alergija – Vaša koža

Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija

Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija, koje organizuju Eucerin i ZU apoteke Lilly drogerie, otvorena su od 15.aprila u deset apoteka u Beogradu, Mladenovcu, Pančevu i Novom Sadu. Već u prvim danima rada mnogi zainteresovani obratili su se apotekarima Farmaceutskih savetovališta posebno edukovanim da im pruže savet kako da ojačaju zaštitnu ulogu svoje kože u cilju  smanjenja simptoma alergija i opterećenja organizma alergenima.

„Kao dermokozmetički brend koji puno pažnje posvećuje upravo nezi  osetljive kože i jačanju njene zaštitne funkcije, Eucerin je u saradnji sa ZU Apoteke Lilly drogerie pokrenuo Farmaceutska savetovališta za borbu protiv alergija da bi ljudima koji pate od ove bolesti ili osećaju simptome koji na nju ukazuju, učinio dostupnim najnovija saznanja u ovoj oblasti”, rekla je tim povodom Tatjana Krunić predstavnik Eucerin Srbija. “Do skora se smatralo da uzročnici inhalacionih alergija mogu prodreti u organizam samo preko disajnih puteva. Ali, novija  istraživanja potvrđuju da aeroalergeni u značajnoj meri prodiru u organizam preko kože koja je osetljiva, to jest koju karakteriše poremećena zaštitina funkcija. Preparati iz naše Eucerin® pH5 linije, koja je rezultat dugogodišnjeg rada stručnjaka iz Eucerin istraživačkog centra,  preporučeni su za osobe koje pate od alergija izazvanih inhalacionim alergenima, kao i za one sa osetljivom kožom. Ovi preparati sadrže 5% dekspantenola, koji je dokazan i priznat kao aktivni sastojak koji jača prirodnu barijernu funkciju kože, obnavlja kožu i pruža joj efikasnu zaštitu“, dodaje predstavnica Eucerin Srbija.
„S obzirom da neposredno radimo sa osobama koje pate od alergija, a koje kod nas nabavljaju antihistaminike, dijetetske  suplemente i preparate za negu osetljive kože, imamo direktan uvid u to da im je veoma često potreban stručan savet i preporuka kako da smanje opterećenje alergenima i simptome koje oni izazivaju. Veoma mi je drago što smo, u želji da im pomognemo, našli stručne saradnike i pravog partnera Eucerin Srbija, s kojima smo radili kako na edukaciji naših farmaceuta u ovoj oblasti tako i na razvoju brošura iz kojih će posetioci Farmaceutskog savetovališta saznati više o merama koje mogu da preduzmu da olakšaju svoju svakodnevicu koja je  često ugrožena zbog simpotoma alergija. Verujemo da će Farmaceutska savetovališa mnogima od njih pomoći da preduprede i umanje tegobe koje im prouzrokuje ova bolest od koje pati sve veći broj građana”, kaže Tatjana Šipetić, ZU Apoteka Lilly drogerija.

Broj osoba pogođenih alergijama je u stalnom porastu, a oko 20% populacije pati od alergija tipa I. Istovremeno, 90% svih registrovanih alergija su alergije tipa I, koje izazivaju inhalacioni alergeni, među kojima najčešće polen, grinje i životinjska dlaka. Ove okidače je,inače, i najteže izbeći, jer su svuda oko nas.

“Podaci za našu zemlju još ne postoje, ali su istraživanja u zapadnoevropskim zemljama pokazala jasnu vezu između osetljivosti, to jest oslabljene zaštitne uloge, kože i takozvanih inhalacionih alergija. U Nemačkoj na nešto više od 70 miliona stanovnika, oko 21 milion ima neku od alergijskih bolesti i u sklopu tih alergijskih bolesti njih oko 15 milona doživljava svoju kožu kao osetljivu. U Španiji na 35 miliona stanovnika, njih 7,3 miliona pati od neke od atopijskih bolesti, a među njima 5,6 miliona doživljava svoju kožu kao osetljivu. Ta istraživanja potvrdila su važnost adekvatne nege osetljive kože za smanjenje opterećenja alergenima”, izjavila je dr Doc. Dr Ljuba Vujanović, sa Klinike za kožno-venerične bolesti, Kliničkog Centra  Vojvodine, stručni saradnik Farmaceutskih savetovališta za borbu protiv alergija i dodala: “Mere koje je u tom smislu neophodno preduzimati su redovna upotreba sredstva za hidrataciju kože, takozvanih emolijensa, radi oporavka kožne barijere. Kontinuirano nanošenje emolijenasa treba sprovoditi čak i kada nema promena na koži. Preporuka je da se nedeljno na kožu u tom cilju nanosi  150 do 500 g sredstava za hidrataciju.“

Tokom rada Farmaceutskih savetovališta (do 31.08.2016.). svi zainteresovani imaju imogućnost i da, nakon prikupljenih 5 markica, koje dobijaju pri nabavci antihistaminika ili dijetetskih  suplementa,  na poklon dobiju preparat iz Eucerin® pH5 linije, preporučen za osobe koje pate od alergija izazvanih inhalacionim alergenima, kao i za one sa osetljivom kožom.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

Zdravi život

Više uZdravi život

Šta kada pukne kondom

Šta kada pukne kondom

Evo šta da radite

Domino Magazin 22.10.2018
Otkrivena hemikalija koja usporava proces starenja

Otkrivena hemikalija koja usporava proces starenja

Evo gde je imate više nego dovoljno

Domino Magazin 22.10.2018
Da li alkoholna pića stvarno greju?

Da li alkoholna pića stvarno greju?

Zapravo je sasvim suprotno

Domino Magazin 19.10.2018
Šta bi se desilo kada bismo prestali da spavamo

Šta bi se desilo kada bismo prestali da spavamo

Ne bi bilo dobro

Domino Magazin 18.10.2018
Čak i dva minuta vežbanja je dovoljno

Čak i dva minuta vežbanja je dovoljno

Sport čini čudo za vaše zdravlje

Domino Magazin 16.10.2018
Ovo je bolje od pranja ruku

Ovo je bolje od pranja ruku

Ide sezona zaraze

Domino Magazin 15.10.2018
Grip, prehlada ili alergija?

Grip, prehlada ili alergija?

Evo šta bi trebalo da znate

Domino Magazin 14.10.2018
Ovde je najveća šansa da se razbolite na putu

Ovde je najveća šansa da se razbolite na putu

I ne možete ništa da uradite

Domino Magazin 12.10.2018
Ako pucketate prstima pročitajte ovo

Ako pucketate prstima pročitajte ovo

Da li će vam se tresti prsti?

Domino Magazin 11.10.2018
Kafa sa puterom je novi trend

Kafa sa puterom je novi trend

Koji će vam pomoći da se riješite suvišnih kilograma

Domino Magazin 10.10.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.