Ribu bi trebalo jesti najmanje jednom nedeljno. Samo dva obroka ribe nedeljno može da smanji za trećinu rizik od srčanih oboljenja. Masne ribe, kao što su losos, haringa, skuša, pastrmka su odličan izvor gvožđa, proteina, vitamina B12, omega 3 masnh kiselina. 

 
Zbog ovoga treba jesti redovno ribu:
 
Srčana oboljenja
 
Prema nedavno objavljenim rezultatima kliničkih ispitivanja u Američkom časopisu za psihologiju dokazano je da ljudi koji redovono jedu ribu imaju manje šanse da dožive srčani udar. Istraživanje je pokazalo da riblje ulje smanjuje nivo triglicerida, omega3 masne kiseline smanjuju upale krvnih sudova i stvaranje ugrušaka. Riblje ulje je odlično za dobar holesterol, smanjuje rizik od moždanog udara. 
 
Upala tkiva
 
Visok nivo omega3 masnih kiselina u ribi smanjuje upale u tkivu, ublažava simptome raznih autoimunih bolesti, kao što su psorijaze, reumatoidni artritis. Takođe konzumiranjem ribe povećava se kapacitet pluća, povoljno utiče na celokupno kardiovaskularno zdravlje. Posebno je važno da deca koriste ribu jer se smanjuje mogućnost da dobiju astmu. 
 
Rak prostate
 
Prema istraživanju u kome je učestvovalo 6000 muškaraca iznad 30 godina pokazuje da oni koji nisu jeli ribu skoro za trećinu su povećali rizik od razvoja raka prostate. Riba je bogata pored ostalog i selenom, koji pomaže u borbi protiv raka. Među ribama koje se preporučuju su losos, tuna, haringa.

Mozak i razvoj bebe
 
Prema studiji koja je objavljena u časopisu Pedijatrija majke koje su uzimale riblje ulje tokom trudnoće i dojenja povećale su kognitivne sposobnosti beba. U jednoj drugoj studiji u kojoj su učestvovali đaci pokazalo se da oni koji su jeli ribu postižu bolje rezultate u učenju.
 
Dobar vid
 
Istraživanja pokazuju da se upotrebom ribe koja ima omega3 masne kiseline poboljšava vid.  Riba sadrži retinol, oblik vitamina A koji je važan za bolji vid.  
 
Dobar ten
 
Poznato je da omega3 masne kiseline pomažu u zaštiti kože od štetnog dejstva UV zračenja. Takođe je istraživanjima pokazano da se kod onih koji redovno jedu ribu ublažavaju simptomi ekcema i psorijaze, koža je glatka i lepa.
 
Depresija
 
Depresija je povezana sa niskim nivoom serotonina u mozgu. Omega3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poverazne su sa porastom serotonina što pomaže u lečenju depresije. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime