Stalno vam se jedu slatkiše i to postaje problem, jer nije dobro jesti velike količine šećera. Ali organizam vam traži još, i još, i nikad kraja.

Stručnjaci kažu da za to postoje razlozi.

Jedan od njih je da ne spavate dovoljno. E, da, retko kad prespavate noć u cugu. U međuvremenu jedete, naravno slatkiše, gledate omiljene serije, čitate i tako često dočekate jutro.

A kako to utiče na potrebu za slatkišima? Evo odgovora, san utiče na hormone grelin i leptin. Grelin je hormon gladi a leptin hormon sitosti. Dakle, oni su ti koji vas prosto teraju da jedete slatkiše. Zato pokušajte da odspavate oko osam sati dnevno. A da biste to postigli bavite se fizičkim aktivnositma, šetajte, trčite, vozite bicikl, vežbajte, nemojte se uveče prejedati niti provoditi sate pred spavanje za kompjuteerom, ispred tv ekrana.

Jedan od razloga neprestane potrebe za slatkišima je i taj što ne jedete dovoljno ugljenih hidrata. Oni vam obezbeđuju dovoljno energije tokom celog dana. Ali ako ih ne unosite dovoljno eto želje za slatkišima. Dakle, prionite na ugljene hidrate. A njih ima u hlebu, žitaricama, pastama, pirinču, krompiru, bananama, heljdi.

Često gladujete jer pokušavate da smanjite težinu ili da ne nabacite koji kilogram više. U nedostaku hrane vaš organizam će biti željan slatkiša. Organizam reaguje potrebom za šećerom kako bi se tako nadoknadila energija koju niste uneli sa hranom tokom dana.

Jedite normalno i umereno, unosite raznovrsne namirnice i ne preterujte sa bilo kojom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime