Slika: Evo kako klimatske promene utiču na hranu
Zdravi život

Evo kako klimatske promene utiču na hranu

Postaje sve lošija

flickR: Jeremy Keith
Evo kako klimatske promene utiču na hranu

Stručnjaci tvrde da će do kraja ovog veka tanjir biljne hrane biti dramatično manje hranljiv nego danas. Ako bi makar samo kritična područja na Zemlji postala još pogođenija zbog klimatskih promena posledice bi osetio ceo svet.

Negativan učinak na biljke zabeležen je ne samo kod preko potrebnih minerala, već i u količini proteina.

Prema najnovijem istraživanju posebno je problematična količina selena, koji je u tragovima od esencijalne važnosti za ljude. Već sada ga globalno nedostaje u ishrani jedne od sedam osoba u svetu. Istraživanja su pokazala da manjak selena može da dovede do pada imunološkog sistema i brojnih kognitivnih problema.

U Kini je poznato niz lokacija gde stanovništvo ima problema s konzumiranjem dovoljne količine ovog minerala, a poznato je da dečje kosti u tim predelima ne rastu do dovoljne veličine ili oblika. S daljim klimatskim promenama situacija će postati još gora, ističu naučnici.

Među problematičnim nutrijentima našli su se još i cink i gvožđe ali najgore od svega je da se trend primetio kod većine bitnih useva globalno.

Ogledi nad pšenicom i drugim usevima pokazali su da će u budućnosti i količina proteina opadati. Ogledi u kojima je uočen pad nutritivnih vrednosti napravljeni su tako da je na useve cevima doveden dodatni izvor ugljen dioksida, a koliko-toliko otpornim pokazali su se tek sirak (tropska žitarica, vrsta prosa) i kukuruz. Kod pšenice je zabeležen pad nivoa gvožđa za pet posto kao i cinka za devet posto. Kako kaže Samuel Myers, viši saradnik na Odseku za zdravstvenu ekologiju (HSPH) na Harvardu, teško je pratiti ovakve posledice globalnog zagrevanja. Za selen su naučnici već imali grubu sliku o njegovom globalnom kretanju, ali su sada došli i do novih podataka.

Zaključuje se da će do kraja ovog veka, dve trećine visokokultivisanih poljoprivrednih zemljišta verovatno izgubiti selen zbog klimatskih promena, kao i cink i gvožđe.

Svaki od ovih elemenata ključan je za ljudska bića, ali i druge životinje. Naučnici misle da zbog složenih interakcija ugljen dioksida, temperature i vode jednostavno ne možemo ni shvatiti sve moguće posledice. Možemo ih uočiti i meriti tek onda kada je obično već kasno.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Zdravi život

Više uZdravi život

Sedenje izaziva rak ALI STVARNO

Ne krećete se dovoljno, ni blizu

Domino Magazin 22.02.2018
Vino i pivo su tajna dugog života?

Možda i jesu, živeli!

Domino Magazin 21.02.2018
Hemikalije iz ambalaže, odeće i kuhinje vas goje

Okruženi smo otrovima BUKVALNO

Domino Magazin 20.02.2018
Pijemo previše lekova za bolove

Verovatno i vi

Domino Magazin 19.02.2018
I kućne hemikalije su opasne

Čak i njihovo udisanje dok čistite nije dobro za vas

Domino Magazin 19.02.2018
Pomalo alkohola i nije talo loše

Za vaš mozak

Domino Magazin 13.02.2018
6 prerađenih namirnica koje su zapravo zdrave

Slobodno ih jedite

Domino Magazin 12.02.2018
Ovo je najveća epidemija modernog doba

Blenemo i telefone i to izaziva određene probleme

Domino Magazin 12.02.2018
Zašto uopšte kašljemo?

Naporno ali važno za ozdravljenje

Domino Magazin 12.02.2018
Postoji lek za slomljeno srce

I imate ga kod kuće

Domino Magazin 09.02.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.