Slika: Evo kada smo umorni
Zdravi život

Evo kada smo umorni

Mnogo je uzroka

Evo kada smo umorni

Nekada nam se čini čak i kada ne radimo previše da smo umorni a ponekad još od ranog jutra. Sada su naučnici otkrili zašto je to tako, piše Njuzvik.

Vežbe

Koliko puta smo odustali od odlaska na plivanje, na trening. Izbegavanje treninga ima veoma loše posledice. Sa samo 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno, posle 6 nedelja osećaćete se mnogo snažnije.

Voda

Voda je neophodna našem organizmu. Nedostatak vode crpi velike količine energije iz organizma jer smanjuje gustinu krvi, usporava protok kiseonika i čini srce manje efikasnim.

Gvožđe

Manjak gvožđa u organizmu učiniće da se osećate teško, slabo i razdraženo. Običnim namirnicama kao što su zelena salata, jaja i orašasti plodovi možete povećati nivo gvožđa u organizmu, a samim tim i energiju.

Negativno razmišljanje

Ukoliko se stalno žalite i sve vam je grozno, vremenom ćete razviti anksioznost koja mentalno iscrpljuje i tako utiče na čitav organizam.

Doručak

Veoma je važno da se doručkuje. Hrana je “gorivo” tela i zato treba znati da doručak pokreće naš metabolizam i daje nam energiju za životne aktivnosti.

Brza hrana

Brza hrana nije dobra hrana, jer ima mnogo ugljenih hidrata i drugih nezdravih sastojaka što povećava nivo šećera u krvi i dovodi do osećaja umora. Hranite se zdravo, jedite kuvanu hranu, namirnice bogate proteinima. Odrecite se i gaziranih pića, puna su šećera.

Recite ne

Morate da naučite da kažete ne, jer ćete se u protivnom iscrpljivati ispunjavajući sve ono što priajtelji, kolege očekuju od vas. Psiholozi kažu da ova osobina vremenom čini ljude besnim i mentalno iscrpljenim.

Urednost

Neuredan stan, kancelarija i sto ograničava našu koncentraciju i sposobnost mozga da procesuira informacije. Da biste iskoristili svoj pun mentalni potencijal, na kraju dana samo rasporedite svoje stvari tako da sve bude uredno i jasno.

Odmor

Kada ste na odmoru, onda se odmarajte, nemojte misliti na posao. Proveravanje mejla kada bi trebalo da se opuštate na plaži dovodi do rizika od “izgaranja”. Odmorite se, bićete efikasniji na poslu kada se vratite.

Alkohol

Piće pred spavanje nije dobra ideja. Alkohol utiče na kvalitet sna, jer tokom noći telo počne da luči adrenalin, zbog koga se ujutru osećamo bukvalno “izduvano”.

Kafa

Kafu je dobro piti umereno. Istraživanje pokazuje da je do tri šoljice kafe dnevno preporučljivo. Ako se pretera, kofein može vrlo lako da poremeti bioritam i ciklus sna. Zato nemojte piti kafu uveče i ne preterujte.

Provod

Vikend provod je nešto za čim čeznete cele nedelje. Ipak, kao i svako zadovoljstvo, ono utiče na naš organizam koji je noću programiran za san. Nije sve tako strašno kao što izgleda. Poslušajte sručnjake koji preporučuju rano ustajanje posle izlaska, ali i popodnevnu dremku od 20 minuta koja obnavlja telo.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Zdravi život

Više uZdravi život

Profesor raskrinkao mitove o zdravom životu

Nezdrave navike možda baš i nisu tako loše?

Domino Magazin 19.10.2017
Šećer je još gori za vas nego što ste mislili

Hrani ćelije raka

Domino Magazin 19.10.2017
Ovako bi trebalo da vežbate

Profesor sa Harvarda otkriva 5 najboljih trikova

Domino Magazin 18.10.2017
Ovo je stvarno najbolji način da ostavite cigarete

Potvrdili naučnici sa Oksforda

Domino Magazin 18.10.2017
Da li su bolji muški ili ženski hirurzi?

Koga biste odabrali za operaciju

Domino Magazin 17.10.2017
Alu folija je ipak štetna

Ako je koristite na ovaj način

Domino Magazin 17.10.2017
Banane su stvarno STVARNO dobre za vas

Evo zašto bi svakog dana trebalo da pojedete po jednu

Domino Magazin 16.10.2017
Kako da izbegnete prehladu ove zime

Najveća šansa je da se zarazite na dva načina

Domino Magazin 16.10.2017
Možda ste funkcionalni alkoholičar?

Sada možete da proverite

Domino Magazin 12.10.2017
Da li mogu alkohol i antibiotici zajedno?

Verovatno niste u pravu

Domino Magazin 11.10.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.