Obzirom na ogromnu količinu informacija kojima se manipuliše na internetu i ostalim medijima u vezi tretmana epilacije sa IPL aparatima koji su uglavnom poluistiniti, ovim tekstom želimo da skrenemo pažnju na razlike u metodama epilacije koje se sprovode pravim medicinskim laserima i IPL aparatima.

Laseri i IPL aparati za epilaciju funkcionišu na istom principu, imaju i slične bazne delove i obe tehnologije kao cilj imaju tretiranje pigmenta u korenu dlake, medjutim…

1. IPL aparati nisu laseri. Za razliku od pravih lasera za epilaciju koji emituju isključivo kontrolisanu svetlost odredjene talasne dužine, IPL aparati emituju širok spektar svelosti, kao sijalica, svih talasnih dužina i pravaca a uglavnom od 500 do 1000nm. Takav način rada ne dozvoljava precizno tretiranje folikula dlake i dubine na kojoj se on nalazi jer većinu energije apsorbuju vaskularne lezije u strukturi kože. To znači, da odredjene slojeve kože tretirate IPL aparatom iako to ne želite.

2. Kod IPL aparata svaki ispaljeni zrak ima različite talasne dužine i smerove dok je kod lasera za epilaciju svaki ispaljeni zrak paralelan i jednak u talasnoj dužini.

3. Različite talasne dužine koje su potrebne prilikom uklanjanja dlaka na IPL aparatima se postižu dodavanjem filtera za svetlost. Ako su već tako idealni IPL aparati, zbog čega postoje i šta prodaju proizvodjači lasera širom sveta kao što su Syneron-Candela, Lumenis, Deka, Cynosure, Asclepion, Cutera i ostali.

4. IPL aparati emituju širi zrak svetlosti u odnosu na bilo koji medicinski laser, što tretmane čini bržim jer se jednim ispaljivanjem zraka tretira veća površina kože. Ta činjenica takodje govori o kvalitetu tretmana IPL aparatima.

5. IPL aparat može da kupi svako a prave medicinske lasere mogu da poseduju i upotrebljavaju isključivo lekarske ordinacije. Takodje, IPL aparate mogu da upotrebljavaju svi a medicinske lasere isključivo osobe sertifikovane za rad na njima. To nije tako samo u Srbiji već svuda u svetu.

6. Tretmani IPL aparatima jesu manje bolni ali i mnogo manje uspešni u odnosu na tretmane na laserima za epilaciju zato što laseri generišu više snage a samim tim i više toplote prilikom ispaljivanja zraka. To je i razlog zbog čega većina lasera ima posebno predvidjene sisteme za hladjenje kože kojima se štiti okolno tkivo.

7. IPL aparati su višestruko jeftiniji od pravih medicinskih lasera. Razlika u ceni je obično do 10 puta. Kućne IPL aparate možete nabaviti već od 500 eura dok ozbiljniji koštaju izmedju 5000 i 10000 eura. Medicinski laseri za epilaciju koštaju od 60000 do 100000 eura. Razlika u efektima tretmana je srazmerna razlici nabavne cene uredjaja.

8. Za razliku od IPL aparata koji rasipaju uvek istu količinu energije i svetlosti, medicinski laseri se mogu podesiti precizno za različite tipove kože i boje dlake. Laseri za epilaciju bezbedno tretiraju i tamne tipove kože (Fitzpatrick IV-VI) dok kod tretmana na IPL aparatima može doći do opekotina.

Ako vas zanima epilacija laserom kliknite ovde.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog, Dermatološka ordinacija Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime