Lekari odavno savetuju da bar tri puta nedeljno vežbamo po pola sata kako bismo sačuvali dobro zdravlje. Ipak, ispostavilo se da to i nije baš tačno.

Najnovije istraživanje, objavljeno u “Journal of the American Heart Association”, pokazalo je da se, ukoliko prošetamo 15 puta po dva minuta u toku dana, postiže isti efekat kao da smo prošetali dva puta po 15 minuta, ili bili na nogama 30 minuta odjednom.

Istraživači su analizirali podatke 4.840 muškaraca i žena iznad 40 godina starosti, koji su od 2002. godine imali zadatak da svakodnedno nose akcelerometre.

Dobijeni podaci zatim su upoređeni sa brojem osoba koje su doživele 2011. godinu, a ustanovljeno je da su osobe, koje su bar jednom dnevno upražnjavale neku fizičku aktivnost, imale upola manješanse da umru u odnosu na osobe koje su se kretale 20 minuta dnevno, i manje.

Ipak, čini se da nije bitno da li osoba provede 30 minuta trčeći, držeći se kratkih aktivnosti jačeg intenziteta poput penjanja uz stepenice umesto korišćenja lifta, ili protežući noge nekoliko puta za vreme pauze na radnom mestu.

“Poruka je da se računa svaka fizička aktivnost”, kaže doktor Vilijam Kraus, profesor univerziteta Djuk.

“Čak i najmanje stvari koje ljudi rade svaki dan mogu da doprinesu smanjenju rizika od nastanka bolesti, ili smrti”, dodao je Kraus.

Rezultate ove studije potvrdilo je nedavno istraživanje koje je pokazalo da svakodnevne kratke šetnje znatno smanjuju rizik od zatajenja srca kod žena u menopauzi, kao i druge, nezavisne studije koja je otkrila da sporadična lagana fizička aktivnost ima isto dejstvo na dugovečnost kao znojenje u teretani. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime