Muškarci koji uzimaju drogu će pre imati probleme u spavaćoj sobi, čak i godinama nakon što su prestali da ih uzimaju. Novo istraživanje je promenilo prethodno mišljenje da se telo oporavlja nakon nekoliko nedelja, što bi trebalo da upozori muškarce koji uzimaju te supstance ili konzumiraju previše alkohola. Tokom studije, naučnici su ispitivali seksualni život 906 muškaraca.
 
Petsto pedeset njih je imalo dijagnozu zavisnosti bilo od alkohola bilo od kokaina, heroina, marihuane, spidbola (kombinacija kokaina i heroina), ili zavisnost od kokaina i alkohola. Ali nisu bili zavisni u vreme studije.
 
Drugih 365 muškaraca nije nikad konzumiralo drogu i alkohol u velikim količinama. Naučnici su ispitivali i ocenjivali 4 oblasti seksualnog učinka u krevetu: želju za seksom, zadovoljstvo, seksualno uzbuđenje i orgazam. Otkrili su da su uživaoci droge imali „umereno do značajno umanjeni seksualni učinak u odnosu na svoje „čiste“ kolege.
 
Alkohol je bio ubedljivo najjači krivac za disfunkciju erekcije, dok su muškarci koji su uzimali kokain, alkohol i spidbol imali teškoće sa postizanjem orgazma. 
Naučnici su posebno ispitivali kako različite supstance utiču na seksualnost. Na primer, otkrili su da uživaoci kokaina imaju veliku seksualnu želju tokom vrhunca uzimanje droge. Korisnici spidbola, sa druge strane, imaju bolje seksualno zadovoljstvo, ali i nešto smanjenu seksualnu želju.
 
 Prethodna istraživanja ukazuju na to da stalno uzimanje kokaina može da utiče na seksualne funkcije muškaraca i žena. Kod muškaraca kokain može da izazove odlaganje ili lošu ejakulaciju.
 
Čak i lekovi na recept mogu da utiču na seksualnu funkciju.  Antidepresivi mogu da izazovu gubitak libida i odlažu organazam kod većine osoba koji ih uzimaju. Ponekad muškarci imaju i preuranjenu ejakulaciju zbog ovih lekova. Ovi lekovi podižu nivo seratonina, hemikalije u mozgu koja stimuliše određene receptore u mozgu da bi se podiglo raspoloženje. Ali stimulišu i druge receptore koji snižavaju libido.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime