Studenti koji koriste lekove za poboljšanje rada mozga da bi dobili bolje ocene, mogli bi biti podvrgnuti doping testovima nalik onima koji se već decenijama primenjuju na sportskim takmičenjima, tvrdi psiholog sa sidnejskog univerziteta Vince Cakic u novom broju Žurnala za medicinsku etiku (Journal of Medical Ethics).

Među lekovima koje studenti koriste nalaze se razni amfetamini, kao i aricept, ritalin, modafinil i reminyl, koji se prepisuju osobama obolelim od Alchajmerove bolesti i demencije. Da ovo nije tek još jedan slučaj bespotrebnog privlačenja pažnje i dizanja buke ni oko čega, pokazuje statistika iz SAD, gde se procenjuje da čak 25% studenata koriste ove lekove u nemedicinske svrhe, naročito na nekim od koledža sa izuzetno malom prolaznošću na prijemnom, ili na testovima.

"To daje bojazan da studenti koji koriste ove lekove u startu imaju prednost nad ostalima, da ne pominjemo što nije poznat dugotrajan efekat lekova na zdrave osobe", kaže Cakic, i dodaje da bi jedini način da se otkriju ovakvi slučajevi bio nasumično i nenajavljeno testiranje urina, kakvo se koristi na svim sportskim takmičenjima.

I varanje na ispitima je modernizovano, kamo nestadoše puškice, koncepti i bubice? Dobra stara vremena…