Sve je otišlo dođavola, a naše društvo je toliko pogrešno da su doktori počeli da prepisuju povrće na recept nekim pacijentima.

Projekat je počeo još 2016. godine u američkoj državi Mičigen i gradu Flintu gde deca koja posete Hurley Children’s Center dobijaju vaučer od 15 dolara za kupovinu povrća.

A kako je kvalitetna hrana najbolji lek i pogotovo preventiva rezultati su odmah bili uočljivi.

Pošto su reakcije pozitivne doktori smatraju da bi praksu trebalo uvesti i za odrasle. Čak je i novo istraživanje potvrdilo da bi to bilo efikasno na nivou cele države.

Ne samo što bi pacijenti koji dobijaju subvenciju za voće i povrće preko osiguranja bili zdraviji, već bi posledica bila i niži troškovi za lečenje, odnosno sistem zdravstvene zaštite bi imao višak fondova koji bi mogli da se iskoriste za druge bolesti.

Evo i računice.

U prvom modelu pacijentima bi osiguranje pokrivalo 30 posto od cene voća i povrća. To bi dovelo do 1.93 miliona kardiovaskularnih problema manje, koji bi izazvali 350.000 smrti. Tako bi ušteda bila 40 milijardi dolara.

Drugi scenario podrazumeva pokrivanje 30 posto cene za kupovinu voća i povrća ali i orašastih plodova, celih žitarica, kvalitetnih masnoća i ribe.

Tada bi ušteda dostigla čak i 100 milijardi dolara a izbeglo bi se 620.000 smrtnih slučajeva.

“Program voća i povrća je primenjen preko nekih privatnih osiguranja i neprofitnih organizacija i dokazano je da povećano unošenje ove hrane direktno utiče na smanjenje glukoze, holesterola i triglicerida, odnosno vrlo merljivih pokazatelja”, objasnio je Yujin lee sa Tufts University.

A kako je u Srbiji?

Mnogo loše zapravo.

Recimo samo petina učenika u Srbiji svakodnevno jede voće, dok polovina jede slatkiše svaki dan, a četvrtina njih više puta u toku dana. Mladi ne jedu dovoljno voća ni povrća ali ni mleka. Uz to većina kako dece tako i odraslih jede previše belog hleba i suhomesnatih proizvoda.

A zašto je osiromašeni uranijum najmanji problem u Srbiji otkrijte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime