Nekako ste uvek rame za plakanje a vaši prijatelji i kada nemaju problema vole da se žale, utučeni su, kukuaju za sve i svašta. Ali vodite računa s kim se družite. Depresija može da pređe i na vas.

Poremećaji raspoloženja rastući su problem zdravstva. Pretpostavlja se da preko 350 miliona ljudi širom sveta pati od depresije. Verovatno ne iznenađuje da su istraživanja otkrila kako društvena pomoć i prijatelji mogu imati pozitivne rezultate na psihičko stanje osobe. Uz to, tužne vesti i vesele priče koje dobijamo od prijatelja mogu da promene naše emocije, pa se tako pozitivna i negativna raspoloženja mogu širiti poput zaraze.

Naučnici univerziteta iz Manchestera i Warwicka posmatrali su preko 2.000 adolescenata iz američkih srednjih škola. Prvo je zabeležen broj njihovih školskih drugova i koliko su depresivni a onda su učesnike pratili godinu dana kako bi se proučio način na koji respoloženje utiče na druge. Podaci su skupljeni a onda su naučnici napravili model širenja raspoloženja u mrežama na sličan način na koji epidemiolozi proučavaju širenje zaraznih bolesti.

Nakon što je istraživanje završeno, otkriveno je da se depresija širi među prijateljima, za razliku od pozitivnog, veselog raspoloženja. Kod osoba koje su imale dovoljno veliki broj veselih prijatelja rizik od pojave depresije bio je znatno niži, dok su se s druge strane povećavale šanse za oporavak od tog poremećaja.

“Ovde smo videli jaku zavisnost društvene povezanosti”, rekao je dr Thomas House sa Manchesterskog univerziteta “Izgleda da je jača društvena mreža bolja za borbu protiv depresije”.

“Iako će biti potrebna dodatna istraživanja, mislim da bismo mogli znatno da smanjimo teret depresije pomoću relativno jeftinih, neriskantnih društvenih intervencija”.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime