Deca i korona virus – Šta i kako im reći?

“Od danas nećeš ići u vrtić, zato što…”, počeo je tata da govori jednoj petogodišnjakinji…

”Aha znam, zbog korona virusa.”

Dakle, deca sve čuju i sve vide, ali roditelji su tu da na pravi način objasne deci novonastalu situaciju. Važno je dati im prave i jednostvne informacije da bi shvatila kako i zašto moraju da se ponašaju na određeni način. Reći im šta je to Korona virus, da moraju da vode posebno računa o higijeni i zašto, ne plašiti ih ali ih realno uputite o novonastaloj situaciji. Može im se i pokazati fotografija virusa, ima odličnih video simulacija kako se on širi i tako ih na praktičan ali shvatljiv način uputiti.

Možda nije loša ideja da i sami nacrtaju kako peru ruke a onda te slike zalepiti na vrata od njihove sobe, kupatila…. Deca vole da se igraju a na taj način bolje će i prihvatiti uputstva o ponašanju, savetuju psiholozi.

Osmislite sa decom aktivnosti u kući, govoreći im da je situacija teška ali da ćete zajedno prebroditi sve probleme.. Stručnjaci ističu da decu ne treba štititi od saznanja da je situacija opasna, da ima bolesnih, da se virus širi i da se od svih očekuje da poštuju pravila. Ali sve to reći na pravi način, bez panike i histerije. Osmislite zajedničke aktivnoti, angažujte dete da pomogne u kućnim aktivnstima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime