Da li teško ustajete?

Verovatno imate depresiju zbog posla

Ustali ste neraspoloženi? I najradije biste se vratili u krevet jutros? E pa vrlo verovatno patite od depresije zbog posla. Mnogi odlazak na posao doživljavaju traumatično. Evo kako se izboriti sa problemom, savetuju stručnjaci.

“Svako se s vremena na vreme pre odlaska na posao može osećati umorno, ali kad to pređe u iscrpljenost i postane trajno stanje, vreme je za uzbunu”, kaže psihološkinja Julia Scharnhorst. Ona upozorava da takve osobe najčešće ne spavaju kvalitetno i postupno počinju da prave greške na poslu.

Vrlo često reč je o izuzetno osetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada se treba suočiti s poteškoćama. Što se pre prepoznaju znaci upozorenja i preduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane na kraj začaranom krugu, kaže Scharnhorst.

Zato se kao perventiva preporučuju kraće pauze tokom posla da bi se ublažila napetost, bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Na primer, osobe koje rade u kancelarijama trebale bi da se u slobodnom vremenu bave nekim aktivnostima u prirodi.

“Svako veče zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem. Problem je u tome što mozak i dalje ostaje aktivan i ne isključuje se na ispravan način ”, objašnjava Scharnhorst.

Naravno, uzrok stresa ne mora uvek da bude posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našeg radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitet života treba preduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života. Treba ići na redovne godišnje lekarske preglede, izlete s porodicom, baviti se rekreacijom, stvaranjem bliskog i čvrstog kruga prijatelja ili rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *