Da li su zamene za šećer dobre? I koje su bolje od drugih? Postoje alternative ali trebalo bi da znate par stvari.

Za početak, svaki put kada pravite kafu ili čaj pred vama je dilema: da li uopšte koristiti šećer ili ne. Ili možda dodati neku od zamena za šećer.

Veštački zaslađivači ne sadrže kalorije, ali neki od njih imaju opasne hemikalije.

Na prvi pogled, običan šećer bi trebalo da bude zdraviji pošto nije napravljen u laboratoriji. Ali to je samo na prvi pogled i postoje brojni zdravstveni rizici koji se povezuju sa konzumacijom šećera.

Sa druge strane, veštački zaslađivači varaju vaš mozak i izazivaju jednake metaboličke reakcije kao i šećer ali ne sadrže kalorije. A uz to su puni hemikalija koje mogu da izazovu različite reakcije u našem telu.

Ukoliko želite da smršate ili imate problem sa visokim šećerom verovatno su veštački zaslađivači bolja opcija za vas. U tom slučaju, običan šećer je lošiji izbor pošto preko njega povećavate unos kalorija kao i nivo šećera u krvi.

Ipak kada je reč o zdravlju, prirodni šećer u minimalnim količinima je bolji izbor.

Iako je sve više studija koje pokazuju da su veštački zaslađivači sigurni za konzumaciju u vrlo malim količinama, to je slučaj i sa šećerom. Ukoliko zaista vodite računa koliko ga unosite i već nemate zdravstvene probleme, poput dijabetesa.

Dakle, slobodno kafu zasladite.

Jedna kašičica ima oko 5 grama a preporučena dnevna količina šećera je 25 grama.

Ako ipak koristite veštačke zaslađivače dobro pročitajte njihov sastav i nuspojave hemikalija koje sadrže.