Rusi su možda nameštali istraživanja o vakcini za koronu. To tvrdi grupa naučnika koji su analizirali jedinu objavljenu studiju o ruskoj vakcini Sputnjik 5.

Ovi naučnici tvrde da su pronašli nedoslednosti u objavljenim podacima koji ukazuju da su oni malo verovatno autentični. Odnosno to bi moglo da ukazuje da su ruski naučnici namestili rezultate istraživanja koji su objavljeni u naučnom magazinu Lancet prošle nedelje.

U studiji su obrađeni podaci Faze I-II kliničkog ispitivanja na 78 zdravih volontera koji su dobili jednu od dve formule eksperimentane vakcine. Navedeno je kako nije bilo teških posledica i da su volonteri razvili imuni odgovor, odnosno da vakcina funkcioniše, piše Gizmodo.

Ovi rezultati su pozdravljeni širom sveta kao pozitivni, a ruske vlasti su već ranije odobrile vakcinu po svemu sudeći na osnovu ovih podataka. Ipak, nije jasno šta to znači i kada će vakcinacija početi.

Naučnici koji sumnjaju u rezultate objavljene studije u otvorenom pismu navode kako su podaci problematični.

Oni smatraju kako su podaci neautentični, odnosno ističu kako je malo verovatno da dobrovoljci iz obe grupe volontera imaju toliko slične rezultate.

Stručnjacu nisu izričito optužili Rusiju za prevaru ali zaključuju da je mala verovatnoća da su podaci iz studije autentični.

Potpisnici pisma su naučnici iz oblasti imunologije, biologije i farmaceutske industrije. Autori studije iz Rusije nisu ogovorili na otvoreno pismo.

Što bi rekli: Not Great, Not Terrible.