Dolazi zima i vreme gripa. Logično je da se u ovo vreme pandemije covid 19 postavlja pitanje, da li se vakcinisati protiv gripa?

Naročito zbog toga što ga prošle godine skoro i nije bilo. Ali to nije slučajno. Prošle godine su se nosile maske, radilo se uglavnom od kuće, fizičko distanciranje je trajalo mesecima. Ove godine deca idu u školu, roditelji su na poslu, mere se u manjoj meri poštuju i fizičko distanciranje a najnoviji delta soj je prilično opasan. Sve to ukazuje da će se ova opaka bolest – grip vratiti, piše npr.org prenoseći mišljenja doktora.

Stručnjaci preporučuju da ljudi počnu sa vakcinacijom na vreme ali se ne precizira tačno kada je to. Svakako treba biti vakcinisan pre nove godine, Božića, slava.

Odgovarajući na brojna pitanja pacijenata doktori ističu da ni jedna vakcina nije 100% efikasna ali ako se dobije grip, vakcina će smanjiti šanse da se ozbiljno razbolite i bez komplikacija, odlaska u bolnicu i čak smrti.

Postavilo se i pitanje da li je bezbedno dobiti vakcinu protiv covid i protiv gripa istovremeno? Lekari odgovaraju da je bezbedno primiti obe vakcine odjednom. Imunološki odgovor i nuspojave organizma su generalno isti kao kod primene samo jedne vakcine. Preporuka je ako se primaju istovremeno da to ne bude u istoj ruci, čime se može smanjiti bol i eventualno oticanje.

Lekari preporučuju vakine protiv gripa pogotovo ako niste vakcinisani protiv korone jer je vaš imunološki sistem prenapregnut što nikako nije dobro. Treba imati u vidu i to da su bolnice preopterećene bolesnicima koji imaju covid pa ukoliko dobijete ozbiljnije komplikacije zbog gripa i morate u bolnicu situacija se baš komplikuje.