Da li se plašite javnih toaleta? E pa ne bi trebalo.

Mikrobiolozi tvrde da se na kuhinjskim daskama nalazi 200 puta više fekalnih bakterija (poput Escherichie coli), nego na nekoj dasci wc šolje.

Razlog je što se toaleti čiste češće nego bilo šta drugo.

Takođe, bakterije imaju problem sa preživljavanjem na suvoj, hladnoj, plastičnoj površini kakva je daska toaleta. Takođe i te bakterije ako ih i ima, moraju nekako da nađu put u telo. Morala bi da postoji neka otvorena ranu na butinama.

Ono što bi trebalo da nas brine su ruke. Zato uvek posle odlaska u toalet perite ruke.

“Pre ćete umreti od načina života, nezdrave hrane i nekretanja nego od prenosa zaraze zbog javnog toaleta”, tvrde mikrobiolozi.

David Ropeik, konsultant percepcije rizika, tvrdi kako je tu i psihološki faktor prisutan, a zove se averzija gubitka, što znači da ljudi više brinu o izbegavanju gubitka nego o dobijanju nečeg.

“Zamislite da uđete u toalet, WC papir stoji na podu, a na dasci se nalazi kap urina. Taj pogled nas suočava sa gubitkom, u ovom slučaju, zdravlja. Kad se to dogodi, potencijalno loš rezultat se emocionalno povećava pa strahujemo za zdravlje zbog zaraze i to nam je važnije nego da se olakšamo. Nije nam čak ni bitno kako su mali izgledi za dobijanje infekcije” objašnjava Ropeik.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime