Ako je smeđe onda je i zdravije? Za razliku od brašna i pirinča, za šećer to ne važi. Iako je ponekad jako skup, smeđi ili žuti šećer ne treba smatrati zdravijom alternativom. Za početak OVDE pročitajte sve o šećerima i vrstama šećera.

A onda nastavite da čitate o žutom šećeru

Količina kalorija i ugljenohidrata u žutom šećeru nešto je manja nego u belom kristal šećeru, ali žuti šećer još uvek može imati značajan uticaj na nivo glukoze u krvi. Ako ga konzumirate u velikim količinama, može uzrokovati porast šećera u krvi ili hiperglikemiju. Dakle nije za dijabetičare koji moraju da izbegavaju epizode hiperglikemije koliko je god moguće.

Zašto je smeđ?

Žuti šećer boju duguje melasi koja ostaje, tj. koja se dodaje tokom obrade (zavisno od proizvođača). Žuti šećer je u najboljem slučaju tek delimično rafinisan, a često jednako rafinisan kao kristal šećer. Međutim, melasa mu daje jedinstven ukus i svojstva za kuvanje. Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sok koji je nusproizvod, tj. ostatak nakon kristalizacije u postupku proizvodnje šećera od šećerne repe ili šećerne trske.

Šta sadrži?

Zbog dodatne melase, žuti šećer ima nešto veći sadržaj vlage od beog kristal šećera. Prisutnost vlage daje mu jedinstvenu teksturu, ali vlaga ne pomaže u smanjenju broja kalorija i ugljenohidrata. Jedna kašika žutog šećera još uvek sadrži oko 60 kalorija i 15 grama ugljenih hidrata, u suštini isto kao kristal šećer.

Uobičajene zamke

Kao i kod bilo kog unosa ugljenohidrata, unos žutog šećera treba pažljivo odmeriti. Lako je uneti previše žutog šećera, pogotovo kad ga dodate u druge namirnice. Naprimer ako za doručak pojedete šoljicu kuvane kaše, unećete 30 grama ugljenih hidrata. Dodavanjem dve kašike žutog šećera udvostručiće se ukupna količina ugljenohidrata na neverovatnih 60 grama.

Hranljive materije

Naučni rezultati ne podržavaju ideju da je žuti šećer bitno hranljiviji od belog kristal šećera. Iako melasa ipak sadrži neke minerale i elemente u tragovima, količina melase koja se dodaje u žuti šećer nije tako velika da bi donela velike prehrambene koristi. Dakle kod konzumiranja žutog šećera treba paziti na količinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime