Pitanja o tome da li će korona virus biti opasniji kada dođu hladni dani, da li će možda oslabiti i uopšte kakva će biti situacija zimus sa pandemijom još uvek ostaju u fazi nagađanja.

Respiratorni problemi, prehlade, virus gripa su naši pratioci tokom zime. Sada se umešao i ovaj opaki covid 19.

Prema saznanjima naučnika ne može se pouzdano reći kakav će biti uticaj vremenskih prilika na prenosiivost covid 19.

Ono što se zna je da se virus mnogo lakše prenosi u zatvorenim prostorima gde ima puno ljudi.

Dakle, kada krenu kiše, vetar, snegovi nećemo sedeti i piti kaficu s prijteljima u baštici, već ćemo želeti da uđemo u tople kafiće i družimo se. A tu su rizici za prenošenje virusa veći. Tu je mnogo teže držati distancu, ručati s maskom na licu je nemoguće a virus u zatvorenom prostoru baš cirkuliše.

“Mnogo više znamo šta virusi rade, nego zašto to rade.” rekao je Ann Arbor profesor sa University of Michigan.

Stručnjaci misle da bi covid 19 mogao da se ponaša slično ostalim virusima koji utiču na respiratorni sistem a pojavljuju se u većem broju upravo u jesen i zimu. Ali kako do sada nismo imali ceo ciklus tokom jedne godine ne može se pouzdano reći kako će se covid 19 ponašati.

Naravno, novi korona virus je prisutan i na severnoj i na južnoj hemisferi ali se ne može reći gde ga je bilo više zaraze zbog vremenskim prilika, jer su preduzimane zaštitne mere, poput zaključavanja, zatvaranja granica i rezultati ne mogu biti pouzdani.

Istraživači sa Harvarda su prethodnih meseci radili studiju o uticaju vremena i zagađenja vazduha na prenos covid 19 na 3.700 lokacija širom sveta, piše nbcnews.com. Prema preliminarnim rezultatima pokazuje se da je malo verovatno da će samo vreme uticati na sposobnost širenja virusa.

Pokazalo se da je zadržavanja virusa bilo i na severnoj i na južnoj hemisferi i da je promena sezone uglavnom zanemarljiva.

Takođe, neki naučnici su tvrdili kako je virus manje opasan leti, odnosno kako preko zime imate više šanse da razvijete teške simptome, ali to do sada nije konačno dokazano. Odnosno, broj teških slučajeva zaviti isključivo od ukupnog broja zaraženih i što je njih više to će biti više i teških bolesnika i smrtnih slučajeva.

Zato se naglašava da svi moraju ostati budni i poštovati dosadašnje mere zaštite, socijalnu distancu, nošenje maski, pranje ruku, dezinfekciju predmeta oko nas.