Poznato je da je crveno vino dobro za zdravlje, štiti od srčanih bolesti i demencije, ali sada naučnici otkrivaju da štiti i od gubitka sluha! Smatra se da je resveratrol koji se nalazi u crvenom grožđu i vinu razlog tome. To jedinjenje je povezano sa drugim pozitivnim efektima za zdravlje kao što su prevencija raka i kardiovaskularne bolesti.
 
U studiji koja je sprovedena u Detroitu u bolnici Henry Ford, zdravi pacovi su manje patili od gubitka sluha kada im je dat resveratrol a potom bili duži period bili izloženi glasnoj buci. Studija je rađena da bi se uvideo efekat resveratrola na mnoge bolesti, uključujući i Alchajmerovu, rak, starenje i gubitak sluha.
 
Resveratrol je veoma moćna hemikalija koja štiti telo od upala a povezan je i sa starenjem, funkcijama mozga i sluhom. Gubitak sluha pogađa polovinu ljudi preko 60 godina, ali mnogi od njih imaju problema već u 40im ili 50im godinama. Obično se javlja kao posledica smrti malih „dlakavih“ ćelija u unutrašnjem uhu kao rezultat starenja.
 
Prošlog meseca naučnici sa univerziteta u Jerusalilmu su otkrili da čaša vina posle crvenog mesa sprečava nagomilavanje holesterola u telu koji izaziva to meso. Takođe, istraživači sa univerziteta u Lankasteru su otkrili da čaša vina dnevno sprečava rak debelog creva.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime