Sviveć  znamo da za zdravlje nikako nisu dobri masni prženi krumpirići, piletina pržena u više puta korišćenom ulju, preslani hamburgeri. A imamo i još loših vesti. Ambalaža u koju se sve to pakuje može biti štetnija od same brze hrane jer sadrži toksične hemikalije.

Papirne kutije i papiri u kojima se u restoranima brze hrane poslužuju hamburgeri i prženi krumpirići obloženi su hemikalijama koje su otporne na mast, a može da sadrži fluoride, pokazalo je nedavno istraživanje.

Polifluoralkilne hemikalije se povezuju s mogućnošću razvoja raka. PFAS su hemikalije na bazi fluorida koje sprečavaju kapljanje ulja izvan kesice. Ali kad se zagrevaju, te hemikalije mogu dospeti u hranu, piše britanski Independent.

Kada PFAS dođe u dodir s hranom koja ga rastvori i zagreje, velika je verovatnoća da preko obroka pojedete i štetne hemikalije. Koliku ćete količinu štetnih materija pojesti s hranom zavisi od temperature hrane i o tome koliko je dugo stajala zapakovana.

Prikupivši više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane naučnici su ustanovili da je 46 posto papira u koji se umotavaju obroci i 20 posto kartonskih kutijica sadržalo određenu količinu fluoridnih hemikalija. Oni su pronađeni u 56 posto ambalaže za deserte i hleb kao i u 38 posto ambalaže za sendviče i hamburgere. Samo papirnate čaše nisu sadržale fluor.

Slično je stanje s ambalažom za pizze i kokice, ustanovili su američki naučnici.

Odavno je poznato da perfluoralkilni hemikalije utiču na brojne zdravstvene tegobe, poput smanjene plodnosti, povećanog holesterola, oslabljenog imunog sistema i većeg rizika od raka.

Štetne materije se nalaze i u predmetima koje svakodnevno koristimo, poput teflonskih tiganja, vodootporne odeće, proizvoda za čišćenje, u bojama i lakovima, šamponima, koncu za zube i make-upu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime