Bubuljice kod tinejdžera su popriličan problem. I ne samo kod mladih, već kod čak 80 posto populacije od 11 do 30 godine koji će u u nekom periodu odrastanja imati akne.

Problemi sa aknama obično počinju posle 11-te godine, kada se intenzitet hormona uvećava pa i uticaj na rad lojnih žlezda i njihovo lučenje masnoće, piše doktorka Svetlana Đurišić iz Dermatološke ordinacije Dermatim.

Zašto se bubuljice uopšte javljaju?

Akne spadaju u oboljenja lojnih žlezda i njihov nastanak se uvek bazira na formiranju otvorenih ili zatvorenih mitisera. Širenjem kanala u kojima se mitiseri nalaze kompromituje se cirkulacija i nastaju bolni zagnojeni čvorići.

Dodatni problem kod tinejdžera je što se akne javljaju u delikatnom periodu života kao što su pubertet i adolescencija. Mladi imaju potrebu da se dopadnu i budu socijalno prihvatljivi, pa ih pojava akni može učiniti nesigurnim u sebe, čak depresivnim. Zbog toga će mnogi učiniti sve da akne nestanu i tako vrlo često dovesti do značajnog pogoršanja ovog stanja. Zato je važno što pre otići kod dermatologa.

Lečenje bubuljica

Terapija akni je različita u zavisnosti od tipa akni ali i tipa kože. Kod blažih oblika akni zasniva se na korišćenju benzoilperoxida i pena sa voćnim ili salicilnim kiselinama. Tinejdžeri su vrlo skloni korišćenju mehaničkih pilinga i agresivnih sapuna, kako bi odmastili kožu. To je kontraproduktivno. Koža se sapunima presušuje i puca. Tako isušena koža ne može podneti adekvatnu terapiju za akne a na preterano korišćenje sapuna reaguje stvaranjem veće količine masnoće. Mehaničko guljenje kože koja je pod aknama može značajno pogoršati stanje i stvoriti ožiljke. Mehaničke pilinge treba zameniti penama sa voćnim kiselinama koje će uklanjati mrtve ćelije sa kože, ne češće od dva puta nedeljno.

Kod srednje teških oblika akni uz prethodno navedenu terapiju dodaju se i lokalni antibiotici i preparati na bazi retinoida.

Terapija može dodatno isušiti osetljivu kožu pa je hidratacija više nego potrebna. Postoje posebno formulisani preparati za hidrataciju kože sklone aknama

Teški oblici akni kao i svi oblici akni koji ostavljaju ožiljke leče se dodavanjem oralnih lekova u terapiju. To mogu biti antibiotici koji se piju ili tretinoin (Roakutan), savetuje doktorka Đurišić.

Više o lečenju bubuljica kao i dostupnim tretmanima protiv ožiljaka pročitajte na sajtu Ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime