Pranje zuba može da vam pomogne da očuvate memoriju. Istraživači su ispitivali skoro 5000 starijih žena tokom perioda od 18 godina i otkrili da su one koje su prale zube manje od jednom dnevno imale 65% više šansi da obole od demencije, od onih koje su to činile tri puta dnevno!
 
Osamnaest godina kasnije 1145 osoba je pokazivalo znake demencije. 
 
Ovo ne pokazuje samo kakve navike imamo u vezi sa zdravljem zuba, već može pokazati da vaše navike ukazuju na moguću demenciju.
Ovo nije prvo istraživanje takve vrste. Na primer, oni sa oboljenjem gingivitisa će pre imati sužene arterije i mogući infrakt ili šlog. Oboleli od Alchajmera, najčešće vrste demencije takođe su imali bakterije koje izazivaju gingivitis više od ostalih.
 
Izgleda da bakterija koja izaziva gingivitis takođe izaziva i zapaljenje i oštećuje mozak. Iako se očekuju dalja ispitivanja može se reći da oralna higijena ima uticaja na zdravlje i može da smanji rizik od demencije.
 
Povrede glave i loša ishrana takođe mogu da izazovu gubitak zuba kod odraslih i bilo šta do toga povećava rizik od demencije, ali veza još uvek nije najbolje objašnjena.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime