Bravo antivakserski idioti
Zdravi život

Bravo antivakserski idioti

Epidemija malih boginja u Evropi

flickR: Carlos Reusser Monsalvez
Bravo antivakserski idioti

Zbog sve više roditelja koji ne vakcinišu decu počela je epidemija malih boginja kojom su pogođene i odrasle osobe, upozoravaju iz Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Tokom prva dva meseca 2017. u 14 evropskih zemalja zabeleženo je više od 1500 slučajeva malih boginja zbog sve većeg broja nevakcinisanih osoba, objavio je ECDC.

U deset zemalja: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji i Švedskoj udvostručio se broj prijavljenih slučajeva bolesti u prva dva meseca 2017. u odnosu na ista dva meseca 2016.

“Neprihvatljivo je čuti da deca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurne i pristupačne vakcine”, istakao je evropski poverenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis.

Male boginje su visoko zarazna bolest koju širi virus koji se prenosi direktnim kontaktom i vazduhom. Može se sprečiti sigurnim vakcinisanjem. Ali zbog nedovoljne vakcinisanosi male boginje su jedan od najvećih ubica dece širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije male boginje su u 2015. odnele 134.000 života u svetu.

Prema izveštaju ECDC-a u zadnjim epidemijama malih boginja u Evropi najviše zabrinjava što nisu zahvaćena samo mala deca nego i starije grupe. Tokom 2015. i 2016. trećina svih slučajeva zabeležena je kod osoba starijih od 20 godina. ECDC upozorava da će rešavanje problema nevakcinisanih adolescenata i odraslih osoba kao i programi vakcinisanja u detinjstvu biti ključni za sprečavanje epidemija u budućnosti.

Poverenje javnosti u vakcinaciju važno je globalno zdravstveno pitanje, a pad poverenja dovodi do odbijanja vakcinacije koja spašava život. Stručnjaci kažu da su negativna mišljenja posledica kontroverzi oko sumnjivih nuspojava i oklevanja porodičnih lekara.

Mnoge odrasle osobe pogrešno veruju da od malih boginja mogu da obole samo deca, upozorava ECDC. Za uspešnu kontrolu malih boginja potrebna je stopa vakcinacije stanovništva od najmanje 95 posto s dve doze.

Podaci pokazuju da je u 2015. u 15 od 23 evropske zemlje vakcinacija drugom dozom bila ispod 95 posto. Vakcinacija prvom dozom bila je ispod 95 posto u 12 od 27 zemalja.

Inače od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Nema podataka koliko je do sada roditelja i kažnjeno.

Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje Batut kaže je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao neophodno je da 95 odsto mališana budu vakcinisani prema kalendaru imunizacije.

“Samo kada je visok procenat vakcinasanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije”, rekla je Kanazir gostujući na RTS.

Nedelja imunizacije počela je 24. aprila i trajaće do 30 aprila, a cilj je da se skrene pažnja na važnost kontinuiteta vakcinacije.

Kanazir kaže da je Srbija ranije dostizala željeni cilj obuhvata od 95 odsto, ali da u poslednjih nekoliko godina ne dostiže taj cilj, posebno ne MMR vakcinom(protiv malih boginja, zauški i rubeola).

“Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha, jer mnogi roditelji, pa i lekari nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice”, naglasila je ona.

Kanazir je upozorila na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano 5.000 obolelih sa 22 smrtna ishoda.

Komentari (1)

1 Komentar

  1. зозоније

    26.04.2017at8:04 am

    после овог ће ићи по кућама да нас ради нашег ,,добра,, вакцинишу свим и свачим а уз претњу законом. Не може а да се не запита човек како ово човечанство преживе ове хиљаде година без наших ,,добротвора,, и њихових вакцина. нви нека се шприцају заједно са својом децом и потомством а наше нека оставе на миру, они ће свакако после шприцања бити заштићени и од наше деце а и од изазивача болести…

Ostavi komentar

*

 
Zdravi život

Više uZdravi život

Sokovi su užas za zdravlje

Sokovi su užas za zdravlje

Pogotovo za decu

Domino Magazin 25.05.2018
Ishranom se može sprečiti rak

Ishranom se može sprečiti rak

Evo šta je potrebno da izbacite

Domino Magazin 25.05.2018
Jaja ne samo da nisu loša već su dobra za preventivu

Jaja ne samo da nisu loša već su dobra za preventivu

Evo koliko bi trebalo da ih konzumirate

Domino Magazin 24.05.2018
Margarin je loš, jako loš

Margarin je loš, jako loš

WHO kaže da ubije 500.000 ljudi godišnje

Domino Magazin 23.05.2018
Da li je zdravije, tuširanje ili kupanje

Da li je zdravije, tuširanje ili kupanje

Evo odgovora

Domino Magazin 23.05.2018
Ovo morate da radite bar 4 puta nedeljno

Ovo morate da radite bar 4 puta nedeljno

Ako planirate da poživite još malo

Domino Magazin 22.05.2018
Da li baciti hranu na koju je sletela muva?

Da li baciti hranu na koju je sletela muva?

Nekad da, nekad ne...

Domino Magazin 21.05.2018
Naučnici istražili krevete običnih ljudi

Naučnici istražili krevete običnih ljudi

I zgrozili se

Domino Magazin 21.05.2018
Stiže prvi PRAVI lek za prehladu

Stiže prvi PRAVI lek za prehladu

Sve do sada je lečilo samo simptome

Domino Magazin 18.05.2018
Gorku kafu piju psihopate

Gorku kafu piju psihopate

Žao nam je...

Domino Magazin 16.05.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.