Zbog sve više roditelja koji ne vakcinišu decu počela je epidemija malih boginja kojom su pogođene i odrasle osobe, upozoravaju iz Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Tokom prva dva meseca 2017. u 14 evropskih zemalja zabeleženo je više od 1500 slučajeva malih boginja zbog sve većeg broja nevakcinisanih osoba, objavio je ECDC.

U deset zemalja: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji i Švedskoj udvostručio se broj prijavljenih slučajeva bolesti u prva dva meseca 2017. u odnosu na ista dva meseca 2016.

“Neprihvatljivo je čuti da deca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurne i pristupačne vakcine”, istakao je evropski poverenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis.

Male boginje su visoko zarazna bolest koju širi virus koji se prenosi direktnim kontaktom i vazduhom. Može se sprečiti sigurnim vakcinisanjem. Ali zbog nedovoljne vakcinisanosi male boginje su jedan od najvećih ubica dece širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije male boginje su u 2015. odnele 134.000 života u svetu.

Prema izveštaju ECDC-a u zadnjim epidemijama malih boginja u Evropi najviše zabrinjava što nisu zahvaćena samo mala deca nego i starije grupe. Tokom 2015. i 2016. trećina svih slučajeva zabeležena je kod osoba starijih od 20 godina. ECDC upozorava da će rešavanje problema nevakcinisanih adolescenata i odraslih osoba kao i programi vakcinisanja u detinjstvu biti ključni za sprečavanje epidemija u budućnosti.

Poverenje javnosti u vakcinaciju važno je globalno zdravstveno pitanje, a pad poverenja dovodi do odbijanja vakcinacije koja spašava život. Stručnjaci kažu da su negativna mišljenja posledica kontroverzi oko sumnjivih nuspojava i oklevanja porodičnih lekara.

Mnoge odrasle osobe pogrešno veruju da od malih boginja mogu da obole samo deca, upozorava ECDC. Za uspešnu kontrolu malih boginja potrebna je stopa vakcinacije stanovništva od najmanje 95 posto s dve doze.

Podaci pokazuju da je u 2015. u 15 od 23 evropske zemlje vakcinacija drugom dozom bila ispod 95 posto. Vakcinacija prvom dozom bila je ispod 95 posto u 12 od 27 zemalja.

Inače od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Nema podataka koliko je do sada roditelja i kažnjeno.

Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje Batut kaže je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao neophodno je da 95 odsto mališana budu vakcinisani prema kalendaru imunizacije.

“Samo kada je visok procenat vakcinasanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije”, rekla je Kanazir gostujući na RTS.

Nedelja imunizacije počela je 24. aprila i trajaće do 30 aprila, a cilj je da se skrene pažnja na važnost kontinuiteta vakcinacije.

Kanazir kaže da je Srbija ranije dostizala željeni cilj obuhvata od 95 odsto, ali da u poslednjih nekoliko godina ne dostiže taj cilj, posebno ne MMR vakcinom(protiv malih boginja, zauški i rubeola).

“Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha, jer mnogi roditelji, pa i lekari nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice”, naglasila je ona.

Kanazir je upozorila na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano 5.000 obolelih sa 22 smrtna ishoda.

1 KOMENTAR

  1. после овог ће ићи по кућама да нас ради нашег ,,добра,, вакцинишу свим и свачим а уз претњу законом. Не може а да се не запита човек како ово човечанство преживе ове хиљаде година без наших ,,добротвора,, и њихових вакцина. нви нека се шприцају заједно са својом децом и потомством а наше нека оставе на миру, они ће свакако после шприцања бити заштићени и од наше деце а и од изазивача болести…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime