Botoks ili Botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija – clostridium botulinum, koje izazivaju trovanje hranom zvano botulizam. Otrov koji proizvode ove bakterije spada medju najtoksičnije, ali nakon farmakoloških obrada u medicinske svrhe koristi se prečišćena, slabo koncentrovana forma toksina kao deo zvaničnih terapija kod mnogih oboljenja.

Ubrizgavanje botoksa u malim dozama u specifične mišiće od strane edukovanog lekara, blokira hemijske signale i onemogućava preterane kontrakcije mišića, a samim tim i nastajanje bora na regijama lica.

Zašto uraditi tretman botoksom?

Koža lica oslikava pokrete naših mišića usecajući bore. Blokiranjem rada odredjenih mišića, nestaju bore na koži, a već duboko urezane bore značajno se ispravljaju.

Kada je tretman botoksom dobar izbor?

Asimetrija kapaka ili obrva.
Brazde na čelu.
Bore u uglovima i oko očiju.
Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva kao i bore na nosu i oko nosa.
Prevencija nastanka dubokih bora.

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Kada injekcije botoksa nisu dobra opcija?

Ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili ublažene botoksom. Injekcijama botoksa se ne mogu ispraviti bore nastale oštećenjem od Sunca. Takodje, nije preporučljivo tretirati linije na donjoj polovini lica. Mišići ove regije značajni su za uobičajene dnevne funkcije i ne preporučuje se da budu oslabljeni.

Ostale indikacije za primenu botoksa

Pored tretmana bora na licu, injekcije botoksa koriste se kod upornih glavobolja, problema sa pokretima očiju i problema sa mišićnim spazmima. Takodje, pojačano znojenje – hiperhidroza, tretira se sa većim razredjenjem botoksa i površnom aplikacijom direktno ispod kože. Na ovaj način se ublažava funkcija znojnih žlezda, a jedan tretman omogućava najmanji period od 6 meseci do 1 godine bez pojačanog znojenja.
 

Da li je bezbedan tretman botoksom?

Injekcije botoksa su potpuno bezbedne kada ih aplicira edukovan i iskusan lekar.

Botulinum toxin A koristi se od 1980 godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. 1987 dobio je i odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije – FDA za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o poreklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još botoksu na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime