Prema rezultatima ispitivanja objavljenog u žurnalu “Emotions” osobe koje su podvrgle svoje lice tretmanu injekcijama Botoksa (Botox), ne samo da imaju ograničen raspon izraza lica, već se smanjuje i intenzitet njihovih emocionalnih reakcija.

U ovom istraživanju ispitanici su podeljeni u dve grupe – one koji su imali tretman Botoksom i one koji su svoje borice ispravljali uz pomoć Restilana (koji za razliku od Botoksa ne koči potkožne mišiće, te omogućava potpunu pokretljivost lica). Obema grupama prikazivani su isti emotivni filmovi, ali su ispitanici sa Botoksom izjavili da je intenzitet njihovih reakcija na određene klipove bio blaži.

Iako još uvek nema zvaničnih zaključaka, i još uvek je sve na nivou hipoteze, prema mišljenju istraživača, ograničavanje facijalne ekspresije može da utiče na naše emotivno iskustvo.

Da li je ovo prednost ili mana Botoksa, odnosno da li određene emocije želite da doživite intenzivnije ili ne, zavisi od toga šta želite da postignete, jer kako doktor Stiven H Dajan sa Univerziteta u Čikagu kaže: “Ljudi koji su primili Botoks ili dugu sličnu injekciju, imaju bolje mišljenje o sebi, i mogu ostaviti bolji prvi utisak. (…) Postoje dokazi da samo blago prilagođavanje izraza lica, poput podizanja obrva uz pomoć Botoksa može da učini da osoba izgleda društvenije, srećnije ili srdačnije, a te osobe se tako verovatno zaista osećaju” .

Proizvođač Botoksa "Allergan Inc", sa druge strane, izjavio je da u medicinskoj literaturi nema čvrstih dokaza da ograničavanje facijalne ekspresije može da smanji doživljaj emocija, i da rezultati ove studije ne podržavaju teoriju da je izraz lica neophodan kao okidač za određenu emociju.

Prema podacima američkog Udruženja plastičnih hirurga tretman Botoksom našao se na prvom mestu liste nehirurških kozmetičkih procedura u 2009. godini u SAD.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime