U Hagu se vodi sudski proces između Australije i Japana zbog lova kitova u međunarodnim vodama Južnog okeana.

 
Australija je proglasila jedan deo voda u kojima se kreću japanski kitolovci svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, zato šalje brodove koji nadgledaju aktivnosti japanskih kitolovaca u Južnom okeanu, utočištu kitova.
 
Snimljene su fotografije, kao ona na kojoj japanski kitolovac vuče leševe majke i bebe kita, koje su izazvale burna reagovanja javnosti i boraca za zaštitu životne sredine. 
 
Japan je 1986. godine potpisao Deklaraciju Međunarodne komisije za lov na kitove, kojom se zabranjuje komercijalni lov na ove životinje ali ne i za istraživanja.
 
U tužbi pred Međunarodnim sudom pravde Australija kaže da Japan zloupotrebljava kvote za lov u svrhe istraživanja, jer nema razloga da se ovi gigantski morski sisari ubijaju da bi se proučavali.
 
Na brutalan način se ubija nepotrebno veliki broj životinja čije meso završava u japanskim restoranima i supermarketima.
 
Japanski kitolovci za protekle tri decenije usmrtili su oko 10.000 kitova i tako ugrozili njihov opstanak. 
 
Japan se pred Međunarodnim sudom brani konstatacijom da u toj zemlji postoji izuzetno duga tradicija upotrebe mesa kita i da zapadne zemlje pokušavaju da mu nametnu svoje vrednosti.
 
Presuda se očekuje za šest meseci.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime