Prema najnovijem istraživanju svakodnevno korišćenje bočica za vodu može da bude jako opasno po zdravlje.

Istraživači su ispitivali bočice sportista koji u proseku jednom nedeljno menjaju svoju bočicu, a na jednoj od njih pronašli su čak 900.000 različitih bakterija na samo jednom kvadratnom santimetru. To je mnogo više od kolonija bakterija koje se nalaze na wc šolji.

Prosečna boca u sebi krije čak 313.499 vrsta bakterija po jednom kvadratnom santimetru. Ustanovljeno je da je oko 60 posto pronađenih bakterija sposobno da prenese neku bolest.

Najgore su one boce koje se zatvaraju s takozvanim slide top zatvaračima – s poklopcima koji imaju integrisane klizne “čepove” koji sprečavaju curenje vode i omogućavaju lako pijenje kroz otvor. Na njima je pronađeno oko 933.340 različitih bakterija.

Nakon njih slede boce s čepovima koji se izvuku i uvuku – na njima se u proseku krije 161.971 bakterija (po kvadratnom santimetru), zatim slede one s klasičnim čepovima koji se zavrću i odvrću – koje u proseku kriju oko 159.000 bakterija.

Najbolje su bočice koje imaju integrisanu slamku, na njima su laboratorijski stručnjaci pronašli samo 25 bakterija.

Stručnjaci savetuju da se bočice peru što češće. Takođe birajte bočice od nerđajućeg čelika ili bilo kog drugog otpornijeg materijala od obične plastike.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime