Bliži se kraj pandemije, nagoveštavaju stručnjaci prateći najnoviju varijantu virusa omikron.

Ovo je zaključak studije o stopi smrtnosti od omikrona. Rezultati pokazuju da je stopa smrtnosti od novog soja korone značajno niža od stope srmtnosti drugih varijatni virusa korone, piše Telegraph.

Analizirani su podaci iz Južne Afrike i Velike Britanije.

Konstatovano je da je kod 63% hospitalizovnaih pacijenata tokom omikronskog talasa otkriven slučajno tek nakon dolaska u bolnicu zbog drugih problema.

Bio je manji i broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega, odnosno tek 1% primljenih pacijenata prema 4,3% tokom ranijih talasa. Samo jedna trećina pacijenata je imala upalu pluća a 72% je imalo blage do umerene simptome. I dok je u prvom talasu čak 99,5% pacijenata primalo kiseonik ovoga puta je to bilo kod 45% obolelih.

Prosečna starost primljenih u bolnicu je 39 godina u odnosu na 49 tokom prethodnih talasa virusa. To je uzrok i manjeg broja teških slučajeva.

Prema istraživanju u Steve Biko Academic Hospital Complex stručnjaci su zaključili da je došlo do jasnog razdvajanja slučajeva hospitalizacije i smrti u poređenju sa prethodnim talasom.

Ohrabrujući su zaključci istraživača jer je konstatovano da je smanjena ozbiljnost bolesti u četvrtom talasu pojavom omikron varijante u gradu Tshwane. Manji je broj smrtnih slučajeva, manje je primljenih na intenzivnoj nezi i kraće je trajanje boravka u bolnici.

Ako se ovaj obrazac nastavi u celom svetu biće to vidljiva razdvojenost stope obolelih i smrtnosti.

A ako je to tako onda se može izvesti zaključak da bi omikron mogao da ukaže na kraj epidemijske faze pandemije koja bi ušla u endemsku fazu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime