Na veliku sreću svih nas u pojedinim prodavnicama, bankama i menjačnicama u poslednje vreme stoji korpica sa bombonama za mušterije. Karamele ili one sitne raznobojne što se prodaju na kilo. Svi vole slatko, a kad vam još kažu: ,,Samo izvolite, poslužite se,” ko može da odoli? Odmah, naravno, uzmete dve-tri, jednu za sada, jednu za kasnije, jednu za prijatelja. Bombone su nesumjivo uvek u modi. Blago bombonama, mislite, ali nije njima lako. Slava zna da bude i teret. Zato im uopšte ne bi smetalo da je podele sa još nekim, na primer sa kondomima. Oni su, takođe, poznati po raznim bojama, dezenima i ukusima. Nisu možda toliko slatki, ali bar ne kvare zube. A tek ono čemu vode! S tim ni bombone ne mogu da se takmiče. Ne želim da ukinem karamele, pa zato predlažem da se svuda nađu i korpice sa kondomima. Molim da uzmete jedan za sada, jedan za kasnije i jedan za prijatelja. Ne kažem ovo samo zato što je decembar, mesec poznat širom sveta po borbi protiv side. Uostalom, poput bombona i kondomi su svevremenski, čista klasika.

Vratimo se na zamisao o korpicama koja nije nova, daleko od toga da je revolucionarna. Studenti na američkim univerzitetima, na primer, mogu dobiti besplatne kondome od nešto starijeg studenta koji je zadužen za njihovu zgradu na kampusu, takozvani „resident advisor”. Ispred njegovih ili njenih vrata obično stoji mnoštvo kondoma uz natpis: Molim, poslužite se. Kondome je, takođe, moguće nabaviti besplatno na svakoj studentskoj klinici ili u savetovalištu, što je izuzetno važno imajući u vidu da su oni za studente koji nemaju stalan izvor prihoda, svuda u svetu prilično skupi. Dakle, ne mučimo samo mi muku zvanu preko sto dinara za pakovanje od samo tri komada. Nema sumnje da neki to potroše za jedno veče! Prema istraživanjima kompanije Durex, Srbi su na trećem mestu u svetu po broju seksualnih odnosa godišnje. Taj broj je 103 na globalnom nivou, a kod nas čak 128! Lepo je što se dičimo time, a i svet nam zavidi, ali treba zaraditi da to zadovoljstvo bude bezbedno.

Kako staviti kondom:

Jazas, asocijacija za borbu protiv side, čini ono što može i svakog 1. decembra organizuje različite aktivnosti u centru grada koje uključuju davanje kondoma i edukativnog materijala o HIV-u i AIDS-u potpuno besplatno. Međutim, ljubav se ne vodi samo u krugu dvojke. Šta će oni građani koji stanuju na opštini Čukarica ili, ne daj bože, u Borči? I oni treba da preuzmu odgovornost!

Jeste li primetili da se broj bankomata u poslednje vreme znatno povećao? Ima smisla, tako je svuda u svetu, ali gde su nam kondomati? Jedan je na studentskoj poliklinici, a ostali su ili nevidljivi ili nepostojeći. Nije kondomat džuboks, pa da košta pravo bogatstvo i bude antikvarni predmet. Dakle, nema izgovora!

Pretpostavimo na trenutak da smo rešili pitanje dostupnosti kondoma. Ima ih na svakom ćošku, mogu se kupiti, ali i nabaviti besplatno. Da li to znači da više niko neće oboleti od HIV-a ili neke druge bolesti? Nažalost, ne. Gotovo polovina odrasle svetske populacije, odnosno 47%, upražnjava seks bez zaštite i bez poznavanja seksualne istorije svog partnera. Stanje u Srbiji još je ozbiljnije jer je reč o 53% stanovništva! Na globalnom planu posebno je zabrinjavajuće, to što nezaštićen seksualni odnos ima oko dve trećine odraslih starosti od 45 do 55 godina, a ,,samo” jedna trećina mladih starosti od 16 do 20 godina. Ti odrasli građani bili su u cvatu lepote i mladosti sedamdesetih i osamdesetih godina. Slušali su Bitlse i Stounse i živeli za slobodnu ljubav, ismevajući pronalazak kao što je kondom i verujući da virus ne može baš njima da se desi. Sudeći po podacima, njihova svest nije drugačija ni danas, kada su roditelji nekome u dvadesetim. Ne samo da seksualnog obrazovanja nema u školama, nego ga očigledno nema ni kod kuće. Ko nam je onda uzor?

Dok u zemlji tek sada počinje da jenjava rasprava o tome da li u školama treba predavati građansko obrazovanje, veronauku ili oba, na koju je utrošeno tako mnogo vremena, seksualno obrazovanje i dalje je u zapećku. Više od polovine građana Srbije smatra da država treba da uloži novac najpre u uvođenje ovog predmeta, pa tek onda u besplatnu kontracepciju, kampanje namenjene buđenju svesti o AIDS-u i pronalaženje leka ili vakcine protiv ovog virusa. Smatra se da bi deca mlađa od šesnaest godina već trebalo da imaju svest o tome šta je bezbedan seks i koje su posledice nekorišćenja zaštite. Naime, formalno obrazovanje treba da počne već u jedanaestoj godini, ali se u Srbiji to ne dešava pre 13,6 godina. Osnovnoškolci otrpilike tada imaju jedan čas biologije sa patronažnom sestrom iz najbližeg doma zdravlja i u većini slučajeva ih je sramota da postave pitanja o svemu što ih zanima ili zabrinjava. Stanje u gimnazijama i srednjim školama nešto je bolje, uglavnom zbog toga što Omladina Jazas-a povremeno održava predavanja o prevenciji HIV-a. Nažalost, učenici nisu u obavezi da im prisustvuju, pa se obično pojavi samo mali broj radoznalih. Kada je reč o časovima biologije, profesori se tu drže nastavnog plana, a u njemu seksualnog obrazovanja nema ni u tragovima.
89% građana Srbije smatra da je neophodno probuditi svest o tome da je AIDS smrtonosna bolest i da je kondom za sada jedini način da se spreči širenje virusa seksualnim putem. Premda ovaj visoki procenat uliva nadu, ne smemo da zaboravimo da je i procenat onih koji upražnjavaju seks bez zaštite visok. Oni zanemaruju korpice sa kondomima i hrle ka bombonama. Ne može tako! Bez kondoma, crvene trake, testiranja i podsećanja drugih da učine to isto, nema ni bombona. I to ne samo u decembru. Ne dozvolimo da i sida postane svevremenska. No glove, no love. And no candy.

Kako staviti kondom, engleski jezik:

Izvor: B92

3 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime