Tokom berbe višanja u voćnjaku u opštini Kula, dva sezonca su preminula ove nedelje, dvoje je završilo u bolnici, a intervenisala je Hitna pomoć.

Pojavila se sumnja na trovanje sezonaca organo-fosfornim insekticidima koji se koriste za zašitu voćaka, pišu Novosti.

Ovo je ponovo pokrenulo sumnje u stručnoj javnosti da jedemo otrovno voće i da naši proizvođači koriste previše pesticida.

Čak je i ruski predsednik Dmitrij Medvedev ove godine upozorio na visok nivo otrova u jabukama koje stižu iz Srbije. "Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije", rekao je Medvedev.

Dakle nije dobro, ali evo šta možemo da uradimo i zaštitimo se koliko god je moguće.

Pranje voća i povrća deterdžentom
Poljoprivredni pesticidi se ne mogu oprati samo vodom. Ali dodavanje deterdženta može da ukloni veliki procenat hemikalija. Perite voće baš kao i sudove, deterdžentom i sunđerom.

Pranje voća i povrća sirćetom
Mešavina sirćeta i vode je još jedan odličan način za pranje pošto uklanja vosak kojim se voće premazuje kao i 98 posto bakterija. Najbolje bi bilo da ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u mešavini, a zatim ga isperite.

Pranje limunovim sokom i sodom bikarbonom
Domaći preparat za pranje voća i povrća podrazumeva da pomešate 1 kašiku limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone i 1 šolju (250ml) vode i tim rastvorom perete voće i povrće.

Oljuštite voće ili povrće
Često je ovo jedini i najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Pre nego što ih oljuštite dobro ih isperite vodom da se hemikalije ne bi prenosile dalje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime