“Ako ne biste jeli đonove svojih patika mislim da ne biste trebali ni azodikarbonamid, koji je sastojak belog hleba,” objašljavaju Jayson i Mira Calton autori knjige Rich Food Poor Food. Ako niste znali, taj azodikarbonamid je u stvari hemikalija za izbeljivanje brašna. Pa, da i toga ima, a što je još gore ovaj aditiv može doprineti javljanju astme.

Azodikarbonamid ili azobisformamid je prah žute, narandžaste ili crvene boje, služi kao aditiv za hranu. Poznat je pod brojem E927. Zabranjen je na području EU.

Ali nije sve tako kao što se čini na prvi pogled, jer u tim zemljama u kojima je E927 zabranjen koriste neka druga sredstva za dobijanje belog peciva, dakle za izbeljivanje brašna. Sumpordioksid se dodaje u brašno da bi izbelelo smesu i produžilo rok trajanja.

Brašnu se dodaju i aditivi koji poboljšavaju aktivnost kvasca, za izbeljivanje se dodaje još i benzoil peroksid, i svašta nešto. Zbog raznih dodataka jedan od nusproizvoda je aloksin, proizvod urične kiseline a to je otrovno za jetru i može vremenom da podstakne pojavu dijabetesa.

Naravoučenije, mesite hleb od celog zrna, zaboravite beli.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime