Bebe uče jezik pre nego što se rode, tvrde naučnici. Pre ovog otkrića, verovalo se da novorođenčad počinju da izdvajaju zvuk i reči jezika u prvim mesecima života. Ali nova studija pokazuje da bebe imaju mogućnosti da uče i sećaju se elementarnih zvukova maternjeg jezika tokom poslednjih 10 nedelja trudnoće.
 
Više od 30 godina je poznato da deca čuju i uče zvukove pre rođenja tako što slušaju glas majke, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da mi učimo određene glasove koje čujemo od majke pre nego što se rodimo.
 
Četrdeset beba – dečaka i devojčica starih oko 30 sati je proučavano u Švedskoj i Sjedinjenim Državama. Bebe su slušale ili engleskie ili švedske vokale i mogle su da kontrolišu koliko puta registruju vokale tako što su sisale lutku povezane sa kompjuterom. Izabrani su bučni zvuci jer se misli da imitiraju majčin govor i da se čuju čak i pored bučne pozadine u materici. U obe zemlje bebe su duže sisale kada su slušale strane jezike nego kada su slušale maternji, bez obzira na to koliko su postnatalnog iskustva imale.
 
Ovo ukazuje istraživačima na to da su bebe učile vokale još u materici. „Mislili smo da novorođenčad uče čim se rode, ali sad znamo da nisu bez fonetskog znanja na rođenju“, kaže Patriša Kul, ko-direktorka Instituta za učenje na Univerzitetu u Vašingtonu. Koje to tehnike koristi fetus da nauči reči koje mi odrasli kasnije ne mogu je sledeći zadatak koji naučnici žele da reše.
 
Photo: Flickr