Infekcije uha kod dece su česte i užasno dosadne. Ali sada bi sve moglo da bude barem malo lakše roditeljima. Naučnici sa Univerziteta Vašington su napravili aplikaciju za telefon koja otkriva infekciju uha.

Istraživači tvrde da će ovaj dijagnostički metod biti podjednako efikasan kao i poseta doktoru. Sve što će vam trebati jeste aplikacija instalirana na telefonu i papirna tuba zalepljena za donji deo uređaja (sami je pravite).

Aktuelni podaci ukazuju da će skoro svako dete bar jednom do treće godine zaraditi upalu uha. Većina upala će proći sama, ali one hronične mogu da izazovu skupljanje sekreta u srednjem uvetu i probleme sa sluhom.

E pa, upravo takve situacije ćete izbeći uz pomoć aplikacije, piše Gizmodo.

Prvo testiranje aplikacije EarHealth je pokazalo 85 posto tačnosti za otkrivanje sekreta u srednjem uvetu.

Istraživači kažu da bi aplikacija trebalo da se koristi kod kuće i olakša roditeljima odluku za odlazak ili NE odlazak kod doktora.

Jedan od autora projekta doktor Justin Chan kaže da bi aplikacija mogla da se koristi i u ordinacijama u slučaju nedostatka profesionalnih uređaja.

“Čak i u zemljama u razvoju pametni telefoni su uobičajeni. Tako da bi aplikacija doktorima specijalistima dala veću preciznost i zaista mogla da promeni način na koji se leče upale uha na globalnom nivou”, kaže Chan. Photo: University of Washington

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime