New York Times piše o antivakserima koji zgrću milione na svojim prevarama.

Recimo Džozef Merkola je lekar osteopata sa Floride koji je dugo vremena subjekt kritike vlade i regulatora u zdravstvu zbog promovisanja neproverenih i neodobrenih terapija, a sada se pretvorio u glavnog širioca onlajn pandemijskih dezinformacija. NYT se u toj tvrdnji poziva na više uglednih istraživača.

NYT upozorava, na primer, na članak u kom Merkola na svojoj stranici upozorava kako su vakcine za kovid 19 “medicinska prevara” te tvrdi kako ne sprečavaju infekcije, ne osiguravaju imunitet niti zaustavljaju transmisiju bolesti. Pritom taj članak tvrdi kako vakcina utiče “na vaše genetsko kodiranje, pretvara vas u viralnu fabriku proteina koja nema prekidač za isključivanje”, prenosi Jutarnji list.

Taj članak od 3.400 reči brzo je preveden sa engleskog na španski i poljski te je prenesen na desetinama antivakserskih blogova. Samo preko Fejsbuka dosegao je oko 400.000 ljudi. Problem tog članka je u tome što koristi stručni naučni jezik te, izostavljajući ključni deo informacija, donosi neistinite zaključke.

Činjenica jeste da mRNK vakcine “nagovaraju” ćelije u ljudskom telu da proizvode proteinske vrhove SARS-CoV-2 virusa, ali to uopšte ne znači da nas pretvaraju u fabrike virusnih proteina jer je mRNK nestabilna te ta proizvodnja proteina deluje kratko tj. samo toliko da izazove adekvatnu imunulošku reakciju našeg tela u slučaju infekcije koronavirusom.

Jedan od primjera manipulacije prećutkivanja relevantnih informacija od strane dr Merkole jeste i navođenje podatka izraelskog ministarstva zdravlja prema kom je delotvornost Fajzerove vakcine u sprečavanju infekcije pala na 39 odsto uz prećutkivanje činjenice da je ta vakcina ostala visoko delotvorna po pitanju zaštite od teških ishoda; hospitalizacije i smrti. U samo nekoliko sati taj post deljen je 220 puta.

Merkola je zapravo internet preduzetnik koji zapošljava desetine ljudi, a od početka pandemije objavio je oko 600 članaka na Fejsbuku koji problematizuju vakcine za kovid 19. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici ima 1,7 miliona pratilaca. Njegove tvrdnje šire se i kroz ostale društvene mreže; Tviter (300.000 pratitelja), Instagram i Jutjub (400.000). Mešanje informacija i dezinformacija pretvorio je u uspešan biznis. Njegovo bogatstvo procenjuje se na stotinak miliona dolara.

Dr Merkola najuticajniji je član grupe koju su nazvali Dezinformacijskom dvanaestorkom (Disinformation Dozen). Radi, se prema neprofitnom Centru protiv digitalne mržnje, o 12 ljudi odgovornih za širenje 65 odsto antivakserskog sadržaja na Fejsbuku.

Na toj listi još su Robert F. Kenedi Junior (poznati antivakserski aktivista), kao i Erin Elizabet – pokretačica stranice “Health Nut News”. Ona je ujedno devojka dr Merkole. NYT među problematične ubraja i voditeljske zvezde Foks njuza Takera Karlsona i Loru Ingram, iako je i Foks njuz pozivao na vakcinaciju. Pritisak na Dezinformacijsku dvanaestorku raste jer se u Sjedinjenim Državama ritam vakcinacije usporio, a 97 odsto novih hospitalizovanih sada dolazi iz redova nevakcinisanih.

NYT prenosi izjavu istraživača sa Univerziteta u Vašingtonu, Kolina Koltaija, koji tvrdi: “On (Mercola) je majstor kapitalizovanja u periodima nesigurnosti, kao što je pandemija, kako bi podizao svoj pokret”.

Dr Merkola često u svojim postovima raspravlja o sigurnosti vakcina pozivajući se na istraživanja. Tako njegove objave često ostaju na Fejsbuku i Tviteru, ali uz upozorenja moderatora. Dr Merkola se brani tezom kako ne vidi kako relativno mali broj njegovih objava može biti pretnja Bajdenovoj kampanji vakcinacije teškoj više milijardi dolara.

Optužuje Belu kuću za pokušaj ilegalne cezure. Nije govorio o tome stoje li iza svih njegovih objava o vakcinama činjenice, nego je naglasio: “Ja sam vodeći autor ‘peer reviewed’ publikacije o D vitaminu i riziku kovid 19 bolesti, te imam svako pravo da informišem javnost o mojim medicinskim istraživanjima”. Taj navod dr Mercole u NYT nisu uspeli da provere.

U više navrata i pre pandemije Merkola je bio pritiskan od regulatornih tela. Na primer, u 2012. prodavao je solarijume pod nazivom Vitality i D-lite za 1.200-4.000 dolara i tvrdio kako smanjuju šanse obolevanja od karcinoma. Savezna trgovinska komisija (FTC) optužila ga je za lažno oglašavanje. Optužen je i za prodaju nedopuštenih zdravstvenih proizvoda u 2005, 2006. i 2011. godini. Kažnjen je s više miliona dolara. izvor: jutarnji, b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime