Nova istraživanja ukazuju da doktori prepisuju antidepresive samo zato što nemaju drugo rešenje. Ali, oni donose i brojne rizike. Manjak seksualne želje, debljanje, pa i povećan rizik od samoubistva, upozorava dr. Mehmet Oz. Pored toga oni često ne donose baš nikakve koristi.

Doktor Oz izdvaja četiri zablude o depresiji.

1. Moramo da se osećamo srećno?

Zapravo ne moramo! Tuga je takođe normalno osećanje koje se nekada javlja i može čak i da nam koristi. U toku stresnih situacija, osećaj nesreće na pomaže da nešto uradimo. Zato loše raspoložene nije nužno loše!

2. Najvažniji je serotonin?

Antidepresivi rade tako što pojačavaju nivo hormona serotonin koji je zadužen za dobro raspoloženje. Ali, istraživanja ukazuju da to nije dovoljno za osećaj sreće.

3. Najlakše rešenje?

Oko 15 posto odraslih osetiće veću depresiju u nekom trenutku svog života. Istraživanja su dokazala da su pri lečenju blažih oblika depresije terapija razgovorom i sport jednako efikasni kao i lekovi.

4. Depresija je uvek ista?

Zapravo svako doživljava depresiju na drugačiji način. Neki jedu previše i dugo spavaju, dok se drugi prerano bude i nemaju apetit. Zato uvek tražite drugo mišljenje pošto možda ni ne patite od depresije.