Svež ananas je dragocen, veoma je zdrav, ima malo kalorija.

Ananas je bogat je mineralima, vitaminima i nekim manje poznatim mikronutrijentima. Najnovije studije pokazuju da ananas sadrži i antikancerogene materije.

Odličan je za lečenje upala, stomačnih tegoba jer sadrži bromelain, enzim koji pomaže pri varenju, smanjuje nadutost. Bromelain je pronađen samo u svežem ananasu a znamo da se koristi i u obliku dodatka kako bi se smanjile upale nakon operacije, kao i za lečenje problema s nosom i sinusima. Takođe, olakšava bol od osteoartritisa.

Ananas je odličan i protiv taloženja masnih naslaga, štiti ćelije od destruktivnih atoma poznatijih pod nazivom slobodni radikali, što znači da pomaže u oporavku oštećenih ćelija. Ovo tropsko voće može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci ističu da je dobar i za kosti i vezivna tkiva, jer ima mangana. Sadrži i beta karotien koji čuva dobar vid.

Šoljica ananasa ima samo 80 kalorija.

Kada ga kupujete plod može biti zreo čak i ako je kora zelena. Zato ga udarite prstima a ako je zvuk šupalj to znači da je mesnati deo neukusan. Ananas koji ima zvuk kao da je pun vode sladak je i sočan. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime