Alternativna medicina nudi niz tretmana, terapija i usluga. Mnoge metode su poznate, primenjivane i dragocene od davnina ali ima i onih sumnjivog kvaliteta. Zato se treba informisati pre nego što se podvrgnete nekoj od metoda alternativne medicine. Većina ovih metoda se radi u privatnoj praksi, često i neprijavljenoj i verifikovanoj od strane stručnih komisija. Preparati se prodaju bez atesta a često nisu ni dovoljno ispitani. Posebno budite oprezni kod onih tretmana koji se reklamiraju preko društvenih mreža.

Pored toga što mogu biti štetne pojedine metode čak i ako ne nanesu štetu, ukrašće dragoceno vreme za lečenje.

Nedavno je objavljena studija grupe istraživača na čelu sa dr Bernie Garrett o rizicma korišćenja pojedinih metoda alternativne medicine, koji objavljuje Sciencebasedmedicine.

U istraživanju su učestvovali lekari, medicinske sestre, farmaceuti, fizioterapeuti, socijalni radnici i pravnici sa stručnim znanjem o povredama i naknadama štete.

Navešćemo samo neke od rezultata i to po oblastima.

Alternativna medicina – Najveći rizici

Tradicionalna kineska medicina može biti toksična a neki proizvodi sadrže visok nivo olova ili žive. Takođe neki proiizvodi mogu biti štetni za kardiovaskulani sistem, jetru i bubrege.

Kada se govori o akupunkturi navode da može doći do trauma, infekcija, oštećenja nerava, kao posledica uboda iglama.

Naturopatske i homeopatske metode mogu izazvati (ako se koriste naturopatske i intravenske terapije) infekcije, kontaminaciju, upotrebu ilegalnih i neispitanih preparata.

Ova alternativna medicina često uključuje i savete protiv vakcinacije i davanje prednosti naturopatskim i hoemopatskim metodama, što je veoma opasna praksa.

Ajurvedska praksa je imala probleme sa trovanjem olovom, mnogi lekovi sadrže bar jedan opasan metal a nekad i više.

Kiropraktika je često kao posledice imala kičmene povrede uključujući vaskularnu disekciju, moždani udar, hematome, neurološka oštećenja, prelome.

Povrede masažnom terapijom naročito kod starijih osoba su česte. Radi se o mišićno skeletnim povredama donjeg dela tela.

Terapija biljkama je poznata i primenjivana od davnina i daje odlične rezultate. Ali fitoterapeuti uvek objašnjavaju da je to pomoćna metoda ili dobra preventiva a ne glavna terapija.

A problemi fitoterapije mogu biti sa toksičnošću određenih lekova zbog nedostatka kontrole. Mogu se javiti i neželjeni efekti na bubrezima i jetri određenih preparata, posebno onih za mršavljenje.

Neželjeni efekti se mogu javiti i korišćenjem nekih suplemenata kod porodilja, u trudnoći, kod starijih osoba. Zato je potrebna rigoroznija kontrola i upoznavanje pacijenata sa neželjenim efektima.

Uopšte uzev, alternativna medicina nudi niz pogodnosti i neki pacijenti je vole. Ali kada je efikasnost sumnjiva ili nejasna, kontrola je neophodna jer su pojedini tretmani štetni i mogu dovesti do teških oštećenja organizma.

Takođe, alternativno i prirodno lečenje može da posledično dovede do teških posledica ukoliko pacijenti izbegavaju klasične lekovi koji dokazano pomažu kod najtežih bolesti.