Posle vakcine kompanije Pfizer, odobrenje u SAD dobila je i Modernina vakcina protiv COVID-19 infekcije, na osnovu analize podataka prikupljenih u trećoj fazi testiranja.

Ova faza je sprovedena nad 30.000 dobrovoljaca i u njoj se pomno prate sve neželjene reakcije osoba koje su primile vakcinu.

U grupi dobrovoljaca, neki pacijenti koji su imali prethodne tretmane hijaluronskim filerima imali su oticanje lica ili pojavu bolnih grudvica.

Uz blagovremenu i adekvatnu terapiju ove reakcije su nestale u toku 7 dana od primanja vakcine.

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Podizanjem imunološkog odgovora posle davanja vakcine, povećava se i mogućnost razvijanja alergijske reakcije na hijaluron.

Prema izveštaju pacijenata koji su imali reakciju na filere nakon sprovođenja vakcine COVID-19, sve reakcije su sa blagovremenom terapijom zaustavljene.

Takođe, FDA (Američka agencija za kontrolu hrane i lekova) otkrila je kako je u Fazi 3 svega troje ljudi posle primanja vakcine razvilo alergijsku reakciju uz oticanje lica ili usana (izvor, klikni ovde ).

Savet Svetske zdravstvene organizacije je da ovakva neželjena dejstva ne bi trebalo da budu prepreka za primanje vakcine.

Više o ovome pročitajte na sajtu Dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime