Rak kože predstavlja abnormalan rast ćelija kože i obično se javlja na delovima tela koji su najviše izloženi sunčevim zracima. Sunčevo zračenje nije jedini provocirajući faktor, rak kože se može javiti i na delovima tela prekrivenim garderobom kao i na sluzokoži.

ABCD PRAVILO se koristi za prepoznavanje problematičnih mladeža i raka kože.

Simetrija i asimetrija

Pogledajte svoje mladeže i povucite liniju na polovini i ako su obe polovine jednake vaš mladež je simetričan. Ukoliko nisu onda je asimetričan i tada treba obratiti više pažnje na njegove promene ili otići na dermoskopiju.

Ivice mladeža

Proverite ivice mladeža. One ne bi trebalo da su nazubljene. Ako jesu morate otići kod lekara.

Veoma je važna i boja mladeža

Ako je mladež normalan njegova boja je ujednačena. Ali ako mladež na sebi ima roze, crnu, braon boju, ako je potamneo ili posvetleo, vreme je da posetite dermatologa.

Dijagonala mladeža

Veoma je bitno da čovek prati promene na svom telu. To se može učiniti posle tuširanja dok je koža još mokra. Kod muškaraca se atipični mladeži najčešće javljaju na leđima a kod žena na potkolenici. Javljaju se i između prstiju, na tabanima, iza kolena, na vratu, iza ušiju i međunožju. Ukoliko se pregledate jednom mesečno znaćete kada se pojavi neka promena. Možete mladež slikati i tako utvrditi ima li na njemu promena. Bitno je da se trudnice, mladi, žene koje prolaze kroz menopauzu češće pregledaju.

Pravovremenim uklanjanjem izmenjenog mladeža može se preduprediti nastanak melanoma a ako je on već nastao u početnoj fazi potpuno izlečiti.

Naravno, nije svaki atipični mladež rak. A atipični mladeži mogu biti izbočeni, ravni, braon, roze ili izmešane boje. Lekar će mladež proceniti na osnovu dermoskopskih kriterijuma. Nekada se preventivno ukloni mladež odnosno uradi se biopsija. To znači da će patolog proveriti njegove ćelije pod mikroskopom. Ukoliko se dokaže da je mladež prešao u melanom najčešće se radi operacija tokom koje se uklanja tkivo oko mladeža. Ako je potrebno nastaviće se dalje lečenje.

Kako se leči rak kože i koji ljudi su mu podložniji pročitajte na stranicama Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime