1. Lice
Dodirivanje lica svedite na najmanju moguću meru, odnosno ograničite ga na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama. Prljave ruke na licu mogu da prenesu razne infekcije.

2. Uši

Guranje prstiju i bilo kojih drugih štapićastih predmeta u uši ugrožava zdravlje ušnog kanala. Koža je vrlo tanka i sklona upalama.

3. Oči

Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako su vam ruke izuzetno čiste. Izbegavajte čak i češanje očiju. “Dodirivanje očiju može dovesti do crvenila ili nekih ozbiljnijih infekcija”, upozorava oftalmološkinja Kimberly Cockerham.

4. Usta
Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta za sat vremena. A trećina svih zaraza prenosi se upravo tako.

5. Nos
Ako trpate ruke u nos imate 51 posto više šanse za dobijanje bakterije Staphylococcus aureus. Kao i druge infekcije, poput prehlade ili gripa.

6. Površina ispod nokta

Stručnjaci savetuju da bi trebalo da imate što kraće nokte, jer je koža ispod ovog dela tela veoma osetljiva. A uz to je raj za bakterije. Opasnost je veća ako ih redovno ne čistimo.

7. Zadnjica
Tamo obitavaju bakterije koje mogu da budu štetne za zdravlje. Ne dirajte osim toalet papirom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime