1. Taman ten je odličan, ako ne izgorimo

Taman ten možda jeste privlačan ali dugotrajnim izlaganjem suncu oštećujemo kožu. Procesom tamnjenja ona pokušava da se odbrani od uljutraljubičastih zraka koji štetno deluju na žive ćelije. Crvenilo kože je naravno izuzetno opasno i dovoljno je da jednom izgorite i već povećavate šanse za razvoj melanoma. Trebalo bi da znate da koža može samostalno da se brani od sunca tek pet do trideset minuta zavisno od tipa kože, lokaciji sunčanja i dobu dana. Sve više od znači da morate da koristite kremu.

2. Suncobran je dovoljna zaštita

Mnogi još uvek veruju da će ih suncobrani zaštititi od sunca. Hoće donekle, ali problem je što pesak recimo reflektuje 17 post UV zračenja. Sunce reflektuju i voda kao i druge površine.

3. UV zraci ne prolaze kroz prozore

Prozorsko staklo zaista štiti od UVB zraka koji uzrokuju crvenilo, ali ne i od UVA zraka koje deluju na prerano starenje kože uzrokujući bore i pege.

4. Krema za sunčanje uzrokuje manjak vitamina D

Sunca ima više nego dovoljno u našim krajevima pa ćete sasvim izvesno dobiti dovoljno vitamina D za celu godinu preko leta. Uz to, i pored kreme, male količine UV zraka prodiru do vaše kože, a to je dovoljno za proizvodnju vitamina D.

5. Oblaci štite od sunca

Zapravo ne. Čak do 80 posto sunčevih zraka može proći kroz oblake. Što znači da preko leta oko podneva i pored oblaka morate da se zaštitite.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime